Smakosze.pl Przepisy Orzeźwiająca lemoniada z arbuza. Tajny dodatek podkręca jej smak
canva/vaaseenaa

Orzeźwiająca lemoniada z arbuza. Tajny dodatek podkręca jej smak

8 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukasz pomysłu na pyszny, chłodzący napój? Proponujemy orzeźwiającą lemoniadę z arbuza. Zawiera mały, tajny dodatek, który podkręca jej smak. Są nim zielone listki świeżej mięty. Błyskawicznie dodają one całości aromatu, a także zwiększają orzeźwiające i chłodzące działanie napoju. Klasyczna lemoniada, jak sama nazwa wskazuje, robiona jest z cytryny. Jednak jeśli chcecie odmienić sobie nieco klasyczny smak tego popularnego napoju, możecie też przygotować lemoniadę z innych owoców.

Jednym z jej składników będzie oczywiście cytryna, która doda całości kwaśnego, orzeźwiającego smaku. Za jej sprawą lemoniadę będziesz mógł zrobić nawet ze słodkawych, mało wyrazistych w smaku owoców. Takich jak na przykład arbuz.

Przepis na lemoniadę z arbuza

Składniki:

  • 1/2 l wody

  • 2 łyżki cukru

  • ok. 1 kg miąższu arbuza

  • 2 cytryny

  • pół limonki

  • kilka listków mięty

Przygotowanie lemoniady z arbuza

Wodę wlej do rondelka, dodaj do niej cukier. Całość wymieszaj, zagotuj i gotuj 2-3 minuty, aż cukier dokładnie się rozpuści. Syrop wystudź.

Miąższ arbuza rozdrobnij przy użyciu blendera. Cytryny przekrój na pół, wyciśnij z nich sok. Do syropu dodaj miąższ arbuza i sok z cytryny, wymieszaj.

Listki mięty opłucz. Limonkę wyszoruj, sparz wrzątkiem, pokrój w plasterki. Listki mięty i plasterki limonki dodaj do napoju.

Lemoniadę arbuzową wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na kilka godzin, by ją dobrze schłodzić.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na lemoniadę z rabarbaru , a także na lemoniadę imbirowo-cytrusową .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy