Orzeźwiająca lemoniada z arbuza. Tajny dodatek podkręca jej smak
Szukasz pomysłu na pyszny, chłodzący napój? Proponujemy orzeźwiającą lemoniadę z arbuza. Zawiera mały, tajny dodatek, który podkręca jej smak. Są nim zielone listki świeżej mięty. Błyskawicznie dodają one całości aromatu, a także zwiększają orzeźwiające i chłodzące działanie napoju. Klasyczna lemoniada, jak sama nazwa wskazuje, robiona jest z cytryny. Jednak jeśli chcecie odmienić sobie nieco klasyczny smak tego popularnego napoju, możecie też przygotować lemoniadę z innych owoców.
Jednym z jej składników będzie oczywiście cytryna, która doda całości kwaśnego, orzeźwiającego smaku. Za jej sprawą lemoniadę będziesz mógł zrobić nawet ze słodkawych, mało wyrazistych w smaku owoców. Takich jak na przykład arbuz.
Przepis na lemoniadę z arbuza
Składniki:
-
1/2 l wody
-
2 łyżki cukru
-
ok. 1 kg miąższu arbuza
-
2 cytryny
-
pół limonki
-
kilka listków mięty
Przygotowanie lemoniady z arbuza
Wodę wlej do rondelka, dodaj do niej cukier. Całość wymieszaj, zagotuj i gotuj 2-3 minuty, aż cukier dokładnie się rozpuści. Syrop wystudź.
Miąższ arbuza rozdrobnij przy użyciu blendera. Cytryny przekrój na pół, wyciśnij z nich sok. Do syropu dodaj miąższ arbuza i sok z cytryny, wymieszaj.
Listki mięty opłucz. Limonkę wyszoruj, sparz wrzątkiem, pokrój w plasterki. Listki mięty i plasterki limonki dodaj do napoju.
Lemoniadę arbuzową wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na kilka godzin, by ją dobrze schłodzić.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na lemoniadę z rabarbaru , a także na lemoniadę imbirowo-cytrusową .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty przepis na tradycyjną surówkę z pora. Pasuje do każdego obiadu
-
Najlepszy przepis na pierogi pochodzi z 1920 roku. Nic dodać, nic ująć, doskonałe proporcje
-
Jak przygotować kiełbasę z grilla, żeby miała mniej kalorii? Sekret tkwi w 1 szczególe
Źródło: beszamel.se