Najlepszy przepis na pierogi pochodzi z 1920 roku. Nic dodać, nic ująć, doskonałe proporcje
Sekretem najsmaczniejszych pierogów jest ciasto. Ciasto na pierogi musi być elastyczne i sprężyste, dzięki czemu pierogi po ugotowaniu dosłownie rozpływają się w ustach. Poznaj najlepszy przepis na ciasto na pierogi z 1920 roku.
Ciasto na pierogi zrobione według przepisu z 1920 roku wychodzi za każdym razem. Przygotujesz je wyłącznie z mąki, wody, soli i oleju. Ciasto jest bardzo elastyczne, dzięki czemu łatwo je rozwałkujesz i ulepisz z nich pyszne pierogi.
Sekretem doskonałego ciasta na pierogi są odpowiednie proporcje składników i wyrabianie. Najpierw wyrabiaj ciasto łyżką lub szpatułką, a następnie ucieraj je ręcznie przez około 15 minut, w ten sposób uzyskasz najlepsze ciasto.
Tak przygotowane ciasto na pierogi możesz nadziewać dowolnym farszem. Niezależnie, czy przygotujesz pierogi na słodko, czy wytrwanie, będą przepyszne, ponieważ ciasto będzie miękkie i delikatne. Pierogi wrzucaj partiami na gorącą, posoloną wodę, po 2-3 minutach będą gotowe.
Najlepszy przepis na ciasto na pierogi
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 450 lub 480
280 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżeczka oleju roślinnego
Jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi?
Przesianą mąkę przesyp do miski. W osobnym naczyniu wymieszaj olej z solą i ciepłą wodą, następnie wlej do mąki i mieszaj przy pomocy łyżki, następnie, kiedy ciasto ostygnie, wyrabiaj je ręcznie przez około 15 minut.
Gdy ciasto jest już elastyczne i miękkie, oderwij część i rozwałkuj, resztę ciasta zostaw w misce przykrytej ściereczką, dzięki czemu się nie wysuszy.
Jeśli chcesz zamrozić pierogi, najpierw je zblanszuj. Zblanszowanie pierogów to prosty trik, dzięki któremu po rozmrożeniu wciąż są elastyczne, miękkie i pełne smaku.
Przygotuj również knedle z truskawkami, są idealne na obiad w sezonie, kiedy możemy przygotować je ze świeżych owoców. Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienny dodatek do obiadu0 tu poznasz przepis na zielone kopytka ze szpinakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczyste kotlety mielone z fetą i cukinią. Prośby o dokładkę są pewne
Obłędnie puszyste naleśniki ziemniaczane. O niebo lepsze od tradycyjnych
Sprawdzony przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło 02.pl/kuchnia