Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy przepis na pierogi pochodzi z 1920 roku. Nic dodać, nic ująć, doskonałe proporcje
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.07.2022 18:38

Najlepszy przepis na pierogi pochodzi z 1920 roku. Nic dodać, nic ująć, doskonałe proporcje

Najlepszy przepis na pierogi pochodzi z 1920 roku. Nic dodać, nic ująć, doskonałe proporcje
canva/Tanya145

Sekretem najsmaczniejszych pierogów jest ciasto. Ciasto na pierogi musi być elastyczne i sprężyste, dzięki czemu pierogi po ugotowaniu dosłownie rozpływają się w ustach. Poznaj najlepszy przepis na ciasto na pierogi z 1920 roku.

Ciasto na pierogi zrobione według przepisu z 1920 roku wychodzi za każdym razem. Przygotujesz je wyłącznie z mąki, wody, soli i oleju. Ciasto jest bardzo elastyczne, dzięki czemu łatwo je rozwałkujesz i ulepisz z nich pyszne pierogi.

Sekretem doskonałego ciasta na pierogi są odpowiednie proporcje składników i wyrabianie. Najpierw wyrabiaj ciasto łyżką lub szpatułką, a następnie ucieraj je ręcznie przez około 15 minut, w ten sposób uzyskasz najlepsze ciasto.

Tak przygotowane ciasto na pierogi możesz nadziewać dowolnym farszem. Niezależnie, czy przygotujesz pierogi na słodko, czy wytrwanie, będą przepyszne, ponieważ ciasto będzie miękkie i delikatne. Pierogi wrzucaj partiami na gorącą, posoloną wodę, po 2-3 minutach będą gotowe.

Najlepszy przepis na ciasto na pierogi

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450 lub 480

  • 280 ml ciepłej wody

  • łyżeczka soli

  • łyżeczka oleju roślinnego

Jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi?

Przesianą mąkę przesyp do miski. W osobnym naczyniu wymieszaj olej z solą i ciepłą wodą, następnie wlej do mąki i mieszaj przy pomocy łyżki, następnie, kiedy ciasto ostygnie, wyrabiaj je ręcznie przez około 15 minut.

Gdy ciasto jest już elastyczne i miękkie, oderwij część i rozwałkuj, resztę ciasta zostaw w misce przykrytej ściereczką, dzięki czemu się nie wysuszy.

Jeśli chcesz zamrozić pierogi, najpierw je zblanszuj. Zblanszowanie pierogów to prosty trik, dzięki któremu po rozmrożeniu wciąż są elastyczne, miękkie i pełne smaku.

Przygotuj również knedle z truskawkami, są idealne na obiad w sezonie, kiedy możemy przygotować je ze świeżych owoców. Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienny dodatek do obiadu0 tu poznasz przepis na zielone kopytka ze szpinakiem.

Pierogi z jagodami
canva/from_my_point_of_view

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło 02.pl/kuchnia