Pobudzająca lemoniada imbirowa z cytrusami
pixabay.com

Pobudzająca lemoniada imbirowa z cytrusami

Prozdrowotne oddziaływanie imbiru na organizm jest powszechnie znane. Kiedy użyjemy go do przygotowania lemoniady z dodatkiem cytryny, uzyskamy pyszny napój, dzięki któremu wzmocnimy odporność. Lemoniada imbirowa skutecznie gasi pragnienie, zatem będzie idealna na upalne dni. Jesienią i zimą najlepiej przyrządzać ją w wersji na gorąco – przyjemnie rozgrzeje i poprawi samopoczucie. Lemoniada imbirowa, za sprawą lekko kwaśnego smaku, stawia na nogi, dlatego warto podawać ją do śniadania. Sprawdź, jak szybko i w prosty sposób zrobić zdrową lemoniadę imbirową.

Składniki na lemoniadę imbirową z cytrusami

Do przygotowania pysznej i rozgrzewającej lemoniady imbirowej będziemy potrzebowali następujących składników:

Niegazowana woda mineralna – 1,5 litra (może być gazowana, jeśli ktoś taką preferuje),
Imbir – 6-centymetrowy kawałek,
Cytryny – 4 sztuki (duże),
Limonki – 2 sztuki,
Miód wielokwiatowy – 3 pełne łyżki,
Mięta – cała gałązka,
Plasterki cytryny dla dekoracji – dowolna ilość,
Kotki lodu do schłodzenia lemoniady – w zależności od upodobań.

Jak przygotować lemoniadę imbirową z cytrusami?

Zaczynamy od obrania imbiru – używamy do tego łyżeczki, którą zeskrobujemy skórkę z korzenia (suche końcówki odcinamy nożem). Ścieramy go na tarce o drobnych oczkach i przekładamy do dzbanka. Lemoniada imbirowa może mieć delikatny posmak imbiru lub bardzo intensywny – wystarczy zmienić jego ilość w przepisie. Najlepiej dodawać go po trochu i próbować, czy smak na danym etapie nam odpowiada. Cytryny i limonki należy sparzyć (polać wrzątkiem), a następnie dokładnie wyszorować szczoteczką lub szorstką stroną czystego zmywaka kuchennego. Owoce kroimy na połówki i odcinamy z każdej po plasterku. Wrzucamy do dzbanka i dodajemy miód. Wyciskamy dokładnie sok z pozostałych części owoców i przelewamy go do dzbanka. Dodajemy listki mięty i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na końcu wrzucamy plasterki cytryny do dekoracji.

Lód do lemoniady imbirowej

Lód doskonale pomaga w utrzymaniu niskiej temperatury napoju, co szczególnie przydaje się latem, kiedy dokuczają nam upały. Niestety, nieduże kostki szybko topnieją, a co za tym idzie – rozcieńczają napoje, które tym samym tracą smak. Aby nasza lemoniada imbirowa była tak samo smaczna i esencjonalna, jak tuż po przygotowaniu, wystarczy zastąpić zwykłe kostki lodu zamrożoną… lemoniadą. Musimy tylko z wyprzedzeniem przygotować porcję lemoniady z przeznaczeniem zamrożenia – i rozlać ją do foremek na lód. Takie kostki wrzucone potem do dzbanka z imbirowym napojem, nawet po rozpuszczeniu, nie rozcieńczą go i nie zmienią jego smaku. Przydadzą się też, kiedy będziemy potrzebowali wyjątkowo mocnego orzeźwienia – wtedy zamiast jako dodatek potraktujemy je jako bazę sorbetu, który uzyskamy dzięki zblendowaniu zamrożonych kostek.

Jak podawać lemoniadę imbirową z cytrusami?

Dla zachowania jej walorów smakowych, lemoniadę imbirową należy przechowywać w lodówce – i spożyć w ciągu maksymalnie 3 dni. Kiedy przygotowujemy większe ilości tego pysznego napoju na przyjęcie rodzinne lub spotkanie z przyjaciółmi, warto zapatrzyć się w duży szklany słój z metalowym kranikiem w dolnej części, a obok niego ustawić szklanki. Tak podana lemoniada imbirowa będzie budziła zainteresowanie, a nalewanie jej do szklanek będzie niezwykle proste i szybkie – poradzi sobie z tym nawet dziecko. A jeśli serwujemy napój na przykład do obiadu, najlepiej sprawdzą się wysokie szklanki.

Lemoniada imbirowa na gorąco

Gorąca lemoniada imbirowa będzie idealna na długie jesienne i zimowe wieczory, ale przyda się również o poranku – rozgrzeje i doda energii na długie godziny. Jej przygotowanie tylko nieznacznie różni się od wersji na zimno, z pewnością warto jednak dodać więcej imbiru, ponieważ w ten sposób zapewnimy sobie ochronę przed przeziębieniami. Wodę należy zagotować, wrzucić do niej starty imbir, plasterki cytrusów i listki mięty. Wymieszać, dodać miód, raz jeszcze wymieszać i spróbować, czy smak jest odpowiedni. Proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami można dopasować do upodobań.

Następny artykuł