Smakosze.pl Przepisy Orzeźwiająca surówka z ogórka i cukinii
Canva / Tatiana Volgutova

Orzeźwiająca surówka z ogórka i cukinii

19 czerwca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Przepyszna surówka jest jednym z tych dodatków obiadowych, którego nie powinno zabraknąć u boku tradycyjnych dań. Tym razem warto postawić na smakołyk na bazie ogórków i cukinii. Efekt powala na łopatki. Surówka świetnie sprawdza się w upalne dni. Swój doskonały aromat zawdzięcza zaś odrobinie koperku.

Surówka przeważnie jest bardzo prosta w przygotowaniu. Specjał z ogórków i cukinii nie jest tutaj wyjątkiem. Przyrządzenie dodatku obiadowego nie powinno zająć więcej niż kilka minut. Surówka w tej odsłonie momentalnie znika z talerzy.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Surówka z ogórków i cukinii znakomicie orzeźwia

Nie od dziś wiadomo, że surówka jest istotnym elementem obiadu. Warto ją również traktować w roli niezależnej przekąski. Zwłaszcza kiedy za oknem panuje tak upalna pogoda, jak dzisiaj. W takich okolicznościach idealnym wyborem jest surówka z ogórka i cukinii .

Jakiś czas temu przedstawialiśmy niezawodny przepis na wyśmienitą surówkę z selera . Dziś sięgniemy po inne warzywa. Surówka z ogórków i cukinii sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów.

Przepis na surówkę z ogórków i cukinii jest banalnie prosty. Każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Na przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku minut. Jakich produktów potrzebujemy?

  • 2 ogórki szklarniowe

  • cukinia

  • 4 ząbki czosnku

  • pęczek koperku

  • 150 ml jogurtu naturalnego

  • 15 ml octu winnego

  • sól i pieprz

Prosty przepis na wyśmienitą surówkę

Na początku musimy starannie umyć warzywa. Następnie należy je rozdrobnić. Możemy pokroić je na półplasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wybór należy do nas. Zielone smakołyki posypujemy solą i mieszamy.

Surówka w wyjątkowej odsłonie
Surówka w wyjątkowej odsłonie

(Canva / Yana Gayvoronskaya)

Tak przygotowane warzywa odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie wypuszczą one z siebie nadmiar wody, który należy odcedzić. Warzywa wzbogacamy o wyciśnięte ząbki czosnku oraz posiekany koperek.

Surówka jest już prawie gotowa. Wystarczy, że dodamy do niej jogurt i ocet. Po zamieszaniu składników odstawiamy specjał na kilkanaście minut. Surówka w tej odsłonie dobrze sprawdzi się do potraw z grilla. Godny uwagi jest także fantastyczny dodatek z kapusty pekińskiej .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: e-przepisykulinarne.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy