

14 Marca 2021
Przepyszna surówka z kapusty pekińskiej
Surówka może być przez nas przygotowana na rozmaite sposoby. Dodatek warzywny do obiadu uchodzi za zdrowe urozmaicenie posiłku. Nie inaczej jest w przypadku surówki z kapusty pekińskiej. Niepozorna roślina pozytywnie wpływa na organizm.
Smakowita surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Roślinna mieszanka pojawia się na naszych talerzach w różnych wydaniach. Tym razem sięgniemy po przepis na fantastyczną surówką z kapusty pekińskiej.
Jakie sekrety skrywa niepozorna surówka z kapusty pekińskiej?
Nie da się ukryć, że surówka należy do grona kultowych dodatków obiadowych. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie kotletów i ziemniaków bez jej towarzystwa. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na surówkę z pora. Dziś sięgniemy po inne warzywo.
Surówka z kapusty pekińskiej powinna sprostać wymaganiom smakoszy o wymagającym podniebieniu. Obok takiego frykasa nie sposób przejść obojętnie. Jednak fantastyczny smak to nie wszystko. Kapusta pekińska jest bardzo zdrowa i warto dodać ją do codziennego jadłospisu.
Zgodnie z informacjami zawartymi na portalu Medme, kapusta pekińska pozytywnie wpływa układ nerwowy, kości, stawy, wzrok oraz serce. Surówka na bazie tej rośliny jest pełna ważnych składników odżywczych. Zalicza się do nich:
- witamina C
- witamina K
- witamina A
- wapń
- potas
- żelazo
- błonnik
- kwas foliowy
- pirydoksyny
(Canva.com / Janna Danilova)
Surówka z kapusty pekińskiej jest prosta w przygotowaniu
Surówka w tej odsłonie nie powinna nikomu przysporzyć większych problemów. Przepis jest banalny i nawet smakosze, którzy unikają kulinarnych aktywności, sobie z nim poradzą. Jakie składniki będą nam potrzebne?
- kapusta pekińska
- 2 jabłka
- 2 marchewki
- 60 g jogurtu naturalnego
- 60 g majonezu
- 30 g posiekanej natki pietruszki
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Na początku kapustę myjemy i osuszamy. Pozbywamy się wierzchnich części, głąba i grubych nasad liści. Całe warzywo drobno szatkujemy. Umieszczamy je w misce. Marchewki i jabłka obieramy. Z owoców wycinamy gniazda nasienne. Oba składniki ścieramy na tarce o sporych oczkach.
Starte produkty dodajemy do kapusty. Wzbogacamy wszystko o sok z cytryny, natkę pietruszki oraz wyciśnięty czosnek. Całość mieszamy z majonezem i jogurtem. Nasza surówka jest już prawie gotowa. Wystarczy doprawić ją do smaku.
Surówka w tym wydaniu powinna starczyć nam na kilka dni zajadania. Warto po nią sięgnąć nawet jako po przekąskę. Należy przechowywać ją w lodówce. Dobrze sprawdzi się w roli dodatku do kotletów ziemniaczanych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Wyjątkowi goście w MasterChef Junior
- Przepis na pyszne andruty
- Sposób na przedłużenie świeżości ciasta drożdżowego
Źródło: Poradnik Zdrowie; Medme; Kuchnia Domowa
Następny artykuł