Przepyszna surówka z kapusty pekińskiej
![Surówka z kapusty pekińskiej](https://images.iberion.media/images/1920/3inu_O_Jex_LP_2oi5_Wb4_EJA_Cl_surowka_z_kapusty_pekinskiej_1615718314_aad5999ffd.jpg)
Smakowita surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Roślinna mieszanka pojawia się na naszych talerzach w różnych wydaniach. Tym razem sięgniemy po przepis na fantastyczną surówką z kapusty pekińskiej.
Jakie sekrety skrywa niepozorna surówka z kapusty pekińskiej?
Nie da się ukryć, że surówka należy do grona kultowych dodatków obiadowych. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie kotletów i ziemniaków bez jej towarzystwa. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na surówkę z pora. Dziś sięgniemy po inne warzywo.
Surówka z kapusty pekińskiej powinna sprostać wymaganiom smakoszy o wymagającym podniebieniu. Obok takiego frykasa nie sposób przejść obojętnie. Jednak fantastyczny smak to nie wszystko. Kapusta pekińska jest bardzo zdrowa i warto dodać ją do codziennego jadłospisu.
Zgodnie z informacjami zawartymi na portalu Medme, kapusta pekińska pozytywnie wpływa układ nerwowy, kości, stawy, wzrok oraz serce. Surówka na bazie tej rośliny jest pełna ważnych składników odżywczych. Zalicza się do nich:
witamina C
witamina K
witamina A
wapń
potas
żelazo
błonnik
kwas foliowy
pirydoksyny
(Canva.com / Janna Danilova)
Surówka z kapusty pekińskiej jest prosta w przygotowaniu
Surówka w tej odsłonie nie powinna nikomu przysporzyć większych problemów. Przepis jest banalny i nawet smakosze, którzy unikają kulinarnych aktywności, sobie z nim poradzą. Jakie składniki będą nam potrzebne?
kapusta pekińska
2 jabłka
2 marchewki
60 g jogurtu naturalnego
60 g majonezu
30 g posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny
ząbek czosnku
sól
pieprz
Na początku kapustę myjemy i osuszamy. Pozbywamy się wierzchnich części, głąba i grubych nasad liści. Całe warzywo drobno szatkujemy. Umieszczamy je w misce. Marchewki i jabłka obieramy. Z owoców wycinamy gniazda nasienne. Oba składniki ścieramy na tarce o sporych oczkach.
Starte produkty dodajemy do kapusty. Wzbogacamy wszystko o sok z cytryny, natkę pietruszki oraz wyciśnięty czosnek. Całość mieszamy z majonezem i jogurtem. Nasza surówka jest już prawie gotowa. Wystarczy doprawić ją do smaku.
Surówka w tym wydaniu powinna starczyć nam na kilka dni zajadania. Warto po nią sięgnąć nawet jako po przekąskę. Należy przechowywać ją w lodówce. Dobrze sprawdzi się w roli dodatku do kotletów ziemniaczanych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Poradnik Zdrowie; Medme; Kuchnia Domowa
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![wątróbka](https://images.iberion.media/images/origin/w_Ae_tr_A_bka_138a17849c.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Sklep meblowy](https://images.iberion.media/images/origin/Sklep_meblowy_6cc8d715ca.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![sklep Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/zabka_f549e0ee3a.jpg)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_caf54091f7.jpg)