Orzeźwiający letni kompot jak u babci. Ochłoda w najgorętsze dni
Zapraszamy was na orzeźwiający, letni kompot jak u babci. Będzie on doskonałą ochłodą nawet w najgorętsze dni. Dodajcie do napoju jeden niecodzienny składnik, a nabierze on wyjątkowego smaku i delikatności. Chodzi o cukinię, która co prawda jest warzywem, ale bardzo dobrze komponuje się z owocami. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Kompot to pyszny napój, który znamy głównie z dzieciństwa. Latem zawsze częstowała nim babcia i chyba do dziś pamiętacie jego niezwykły aromat i smak. Dzisiaj w dobie doskonale zaopatrzonych sklepów częściej sięgamy po gotowe napoje niż po te domowej roboty. A szkoda, bo tak smacznego i naturalnego napoju, jak kompot nie kupicie nigdzie.
Może więc warto wrócić nieco do starych, dawnych czasów i ugotować dziś letni kompot? Nie jest to ani pracochłonne, ani czasochłonne. Wystarczy wrzucić do wody owoce, najlepiej ich mieszankę, trochę pogotować i dosłodzić do smaku. Dziś proponujemy do garnka z gotującym się kompotem dorzucić też cukinię. Zadziwiające prawda? A jednak wasz kompot dzięki temu dodatkowi stanie się naprawdę niezwykły.
Przepis na wyjątkowy kompot jak u babci
Składniki:
-
1 szklanka truskawek
-
1 szklanka czereśni
-
2 jabłka
-
1 młoda cukinia
-
3-4 gałązki mięty
-
cukier i sok z cytryny do smaku
Przygotowanie domowego kompotu
Truskawki opłucz, osącz, odszypułkuj. Czereśnie opłucz, osącz, wydryluj. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki.
Cukinię umyj, wydrąż środek z nasionami, pokrój w plastry. Gałązki mięty opłucz, osusz, oberwij z nich listki.
Jabłka i cukinię włóż do garnka, zalej ok. 2 l zimnej wody, zagotuj, gotuj 3 minuty. Wyjmij je z wywaru. Do kompotu dodaj truskawki, czereśnie i listki mięty. Gotuj całość 3 minuty.
Kompot dopraw do smaku sokiem z cytryny i cukrem, wystudź. Do dzbanka włóż ugotowane jabłka i cukinię, zalej je kompotem. Wskazówki:
-
Jeśli wolisz klarowny kompot, możesz przelać go przez sito. Owoce z kompotu możesz zjeść oddzielnie na deser.
-
Do gorącego, ugotowanego kompotu możesz wsypać torebkę galaretki np. truskawkowej. Dzięki temu po przestygnięciu kompot będzie miał większą gęstość.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kompot z rabarbaru , a także na kompot truskawkowy do słoików .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni
-
Najdoskonalszy kotlet schabowy Tomasza Strzelczyka. Kucharz pokazał wyjątkowy przepis
-
Prosty i tani pomysł na obiad, czyli kiełbasa smażona z cebulą. Smak jak sprzed lat
Źródło: gotujmy