Smakosze.pl Przepisy Ossobuco wołowe - najlepszy przepis na zaskakujące danie
canva/Onradio

Ossobuco wołowe - najlepszy przepis na zaskakujące danie

22 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ossobuco wołowe to pomysł na obiad w prawdziwie włoskim stylu. Aromatyczna, miękka wołowina z warzywami rozpływa się w ustach, jest delikatna, miękka i przepyszna. Poznaj przepis na ossobuco wołowe, czyli danie słonecznej Lombardii.

Ossobuco wołowe to tradycyjne, włoskie danie jednogarnkowe. Gicz cielęca jest niezwykle delikatna, a duszona z warzywami, białym winem i rozmarynem nabiera doskonałego aromatu . Cielęcina ma lekkie przerosty, które są nośnikiem smaku.

Ossobuco tradycyjnie podawane jest z gotowanym bobem lub pomidorami. Do wołowiny idealnie pasuje również zielone puree z groszku , ziemniaki pieczone z ziołami, szparagi. Ossobuco przygotuj na rosole drobiowo- wołowym , dzięki czemu całe danie będzie miało genialny smak i aromat.

Po tak smacznym obiedzie pora na kawę i deser. Do aromatycznego espresso idealne będzie tradycyjne tiramisu . Zafunduj całej rodzinie obiad z deserem w totalnie włoskim stylu.

Przepis na ossobuco wołowe

Składniki:

  • 1 kg giczy cielęcej

  • 1 l rosołu

  • 150 ml wina białego wytrawnego

  • 2 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • cebula czerwona

  • 4 ząbki czosnku

  • kawałek selera

  • łyżeczka majeranku

  • 2 gałązki rozmarynu

  • liść laurowy

  • oliwa z oliwek

  • sok z połowy małej cytryny

  • sól, pieprz

  • mąka do obtoczenia mięsa

Jak zrobić ossobuco wołowe?

Mięso umyj i pokrój w plastry, następnie osusz i obtocz w mące. W garnku z grubym dnem podgrzej oliwę i smaż na niej wołowinę, aż zmieni kolor na brązowy.

Do garnka wlej wino i duś mięso na wolnym ogniu. W tym czasie na patelni zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszki, następnie seler, całość oprósz majerankiem i smaż na oliwie przez kilka minut.

Surowa gicz cielęca z rozmarynem

Warzywa dodaj do mięsa, wlej sok z cytryny, liść laurowy, gałązki rozmarynu i dokładnie wymieszaj, podgotuj chwilę. Wlej rosół i całość duś na wolnym ogniu 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i powstanie gęsty sos. W razie potrzeby zagęść go odrobiną mąki.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy