Tiramisu - pyszny deser kuchni włoskiej
Składniki na deser tiramisu
500g serka mascarpone,
kakao do posypania,
3- 5 świeżych dużych jaj,
90 ml likieru Amaretto,
50g cukru lub cukru pudru,
250ml kawy espresso,
szczypta soli,
250 g biszkoptów podłużnych.
undefined
Przygotowanie ciasta tiramisu
Przygotuj kawę espresso. Przelej ją do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostaw do ostygnięcia, a następnie dodaj likier Amaretto.
Oddziel żółtka od białek. Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć.
Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera na średnie i zmiksuj krótko serek mascarpone.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wymieszaj delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.
Biszkopty zanurzaj pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układaj jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno - około 20x 22cm).
Na biszkopty wyłóż połowę masy. Wyrównaj. Na masie ułóż kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryj resztą masy. Całość wstaw na co najmniej 5 godz. do lodówki.
Przed podaniem oprósz kakao. Pokrój w kwadraty.