Smakosze.pl
Tiramisu - pyszny deser kuchni włoskiej

pixabay.com

Tiramisu - pyszny deser kuchni włoskiej

4 Maja 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Tiramisu to deser pochodzący z kuchni włoskiej. Pyszny, delikatny, jajeczno - serowy krem przełożony biszkoptami podłużnymi, nasączonymi kawą i likierem Amaretto. Ciasto jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Przed podaniem należy obficie posypać kakao. J

Składniki na deser tiramisu

  • 500g serka mascarpone,

  • kakao do posypania,

  • 3- 5 świeżych dużych jaj,

  • 90 ml likieru Amaretto, 

  • 50g cukru lub cukru pudru,

  • 250ml kawy espresso,

  • szczypta soli,

  • 250 g biszkoptów podłużnych.

undefined

Przygotowanie ciasta tiramisu

Przygotuj kawę espresso. Przelej ją do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostaw do ostygnięcia, a następnie dodaj likier Amaretto.

Oddziel żółtka od białek. Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć.

Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera na średnie i zmiksuj krótko serek mascarpone.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wymieszaj delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.

Biszkopty zanurzaj pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układaj jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno - około 20x 22cm).

Na biszkopty wyłóż połowę masy. Wyrównaj. Na masie ułóż kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryj resztą masy. Całość wstaw na co najmniej 5 godz. do lodówki.

Przed podaniem oprósz kakao. Pokrój w kwadraty.

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >

Przepisy

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Czytaj więcej >
naleśniki

Przepisy

Naleśniki bez grama mleka i wody. Puszyste, lekkie i pyszne

Czytaj więcej >
Napój z imbirem, kurkumą i pieprzem

Przepisy

Rozgrzewający napar z kurkumy, imbiru i pieprzu

Czytaj więcej >
Śledź w curry można podać z siekanym jajkiem

Przepisy

Śledzie w curry. Orientalny przysmak wprost ze Skandynawii

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa kalafiorowa z ryżem

Czytaj więcej >