Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puree z groszku z puszki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.11.2021 01:00

Puree z groszku z puszki

Puree z groszku z puszki
canva/nadezhdanesterova

Puree z groszku z puszki to jedno z moich ulubionych puree. Ma delikatny smak, aromat i doskonały, świeży kolor i konsystencję. Puree z groszku smakuje doskonale z daniami mięsnymi, rybami, a także jako pasta na kanapkę. Poznaj przepis na pyszne puree z groszku z puszki.

Puree z groszku jest świetnym dodatkiem do mięsnych i rybnych dań obiadowych. Puree sprawdzi się również jako pyszna pasta na kanapki, spróbuj, a nie zakochasz się w tym delikatnym smaku. Puree to nic innego, jak zblendowany groszek podsmażony wcześniej na maśle. Czosnek nadaje daniu wyraźnego aromatu, śmietanka natomiast- ładnej konsystencji.

Na puree z groszku przygotujesz wiele dań jak z najlepszych restauracji. Mięso i ryby ułożone na talerzu na puree z groszku i oprószone np. kiełkami wyglądają bardzo estetycznie i apetycznie i tak przygotowanym daniem z pewnością zachwycisz swoich wszystkich gości.

Jeśli szukasz pomysłu na danie z puree z groszku- tu poznasz przepis na obłędnego sandacza na puree.

Przepis na puree z groszku z puszki

Składniki:

  • 2 puszki zielonego groszku

  • 100 g masła

  • 4 ząbki czosnku

  • 100 g śmietany 36%

  • sól, pieprz

Jak zrobić puree z groszku z puszki?

Do małego garnka wlej szklankę wody i gotuj w niej ząbki czosnku, aż zmiękną.

Masło rozpuść na patelni, dodaj odsączony groszek z puszki i podsmaż przez chwilę, następnie stopniowo dodawaj śmietanę, wymieszaj.

Ugotowane ząbki czosnku dodaj do groszku i całość zblenduj na gładką masę, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Smacznego.

Tagi: Obiad Danie