Smakosze.pl Przepisy Oszałamiające ciasto bez pieczenia 'Król Lew", zachwyty gwarantowane
screen z filmu na kanale Kuchnia Magdy na YouTube

Oszałamiające ciasto bez pieczenia 'Król Lew", zachwyty gwarantowane

19 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasta bez pieczenia to rozwiązanie dla osób nieczujących się zbyt pewnie w kuchni, a szczególnie w pieczeniu ciast. Ciasto "Król Lew" to pyszne kremowe ciasto śmietankowo-budyniowe, które polane jest masą kajmakową. Podając taki deser do stołu po obiedzie, natychmiast zauważysz pozytywne zdziwienie na twarzach biesiadników.

Ciasto bez pieczenia "Król Lew" jest nie tylko pięknie wyglądającym dziełem sztuki, lecz przy okazji robi się je wyjątkowo łatwo. Nie wymagane są żadne specjalistyczne umiejętności czy sprzęty, więc każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem we własnej kuchni.

Fani słodkości będą szczególnie zadowoleni możliwością wgryzienia się w puszystą i słodką masę. Dla podbicia smaku i aromatu zalecamy wlanie do masy 1 lub 2 łyżeczek ekstraktu waniliowego z prawdziwej wanilii.

Przepis na ciasto bez pieczenia "Król Lew"

Składniki:

  • 500 ml mleka

  • 200 g masła

  • 3 łyżki cukru

  • 1 budyń o smaku śmietankowym

  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

  • 1 paczka herbatników jasnych

  • pół puszki masy kajmakowej

  • pół puszki masy kajmakowej o smaku kakaowym

  • duża garść orzechów

Zacznij od rozpuszczeniu całego budyniu i cukru w 150 ml mleka. Resztę mleka wlej do rondelka i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj do niego mleko z budyniem i mieszaj intensywnie, aż uzyskasz odpowiednią gęstość. Przykryj budyń folią spożywczą i odstaw na bok.

Masło utrzyj mikserem ze szczyptą soli. Do utartego masła dokładaj później po jednej łyżce budyniu, cały czas miksując na średnich obrotach. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim jedną warstwę herbatników. Posmaruj je masą kajmakową z kakao.

Na kajmaku połóż drugą warstwę herbatników i rozsmaruj na nich masę budyniową. Zakryj ją ostatnią warstwą ciasteczek, rozprowadź na niej zwykłym kajmakiem. Posiekaj orzechy, posyp nimi wierzch ciasta i wstaw je do lodówki na kilka godzin. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ekspresowe ciasto bez pieczenia Maxi King. Ten tekst wyjawia przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania.

Ciasto bez pieczenia

Źródło zdjęcia: Screen z filmu na kanale Prosty przepis na na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepiski

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy