Cudownie aromatyczne kopytka z dodatkiem koperku
Duża część Polaków uwielbia kopytka i przy okazji przyznaje, że rzadko je przygotowuje, dlatego warto to zmienić, aby dalej kultywować tradycyjne gotowanie. Prezentujemy więc pyszną wersję z koperkiem, który aromatyzuje ciasto i nadaje mu ładnego wyglądu. Z poniższym przepisem każde kopytka będą idealne i cała rodzina będzie zachwycona, mogąc je zjeść.
Kopytka wydają się na pierwszy rzut oka skomplikowaną potrawą, która potrzebuje całkiem dużo pracy i czasu do ugotowania. Na szczęście istnieją przepisy umożliwiające zrobienie ich banalnie prosto i bez większych oraz niepotrzebnych komplikacji.
Oczywiście podstawą kopytek są ziemniaki, kup więc taki gatunek, który zawiera dużo skrobi. Dzięki temu nie będziesz musiał dosypywać zbyt dużo skrobi, a same kopytka otrzymają sprężystą teksturę. Nie ma w końcu nic gorszego niż rozpadające się pod najmniejszych naciskiem kopytka.
Przepis na kopytka z koperkiem
Składniki:
6 ziemniaków
2 duże łyżki skrobi ziemniaczanej
2 szklanki mąki pszennej
pół pęczka koperku
sól
1 jajko
Zacznij od obrania, umycia i ugotowania ziemniaków do pełnej miękkości. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i zostaw do całkowitego ostudzenia. Dodaj do nich jajko i dobrze połącz je za pomocą drewnianej łyżki.
Do masy wsyp przesianą mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną oraz umyty i świeżo posiekany koperek. Zagnieć ciasto dłońmi, aż jego konsystencja będzie elastyczna, jednolita i przestanie lepić się do dłoni.
Z ciasta uformuj wałek i pokrój go na pojedyncze kopytka. Do garnka wlej wodę, wsyp sól i doprowadź do wrzenia. Kopytka gotuj bez przykrycia przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnie wody.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jakich błędów podczas gotowania makaronu należy unikać. Ten tekst zdradza przepis na najlepsze flaczki.
Źródło zdjęcia: canva/4u4me, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: alaantkoweblw