Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Jeśli przygotowanie ciasta drożdżowego odstrasza was koniecznością zagniatania, mamy dla was super recepturę. Oto najprostszy przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Składniki wystarczy tylko wymieszać i upiec, kiedy wyrosną. Gotowe ciasto jest puszyste, pyszne i zupełnie nie przeszkadza mu, że nie straciliście na jego przygotowanie dużo czasu.
Ciasto drożdżowe jest puszyste, delikatne i łatwostrawne. Ma tylko jedną wadę — wymaga dość długiego wyrabiania. Dzięki niemu bowiem składniki dobrze się łączą i do ciasta jest wtłaczane dużo powietrza. Jak się jednak okazuje, wyrobienie drożdżowego ciasta, nie jest wcale konieczne do tego, by się ono udało.
Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Składniki:
10 dag drożdży
20 dag cukru
cukier wanilinowy
5 jajek
szczypta soli
250 ml mleka
250 ml oleju
80 dag mąki pszennej
na kruszonkę:
15 dag mąki
5 dag masła
8 dag cukru
Przygotowanie ciasta drożdżowego
W dużej misce umieść kolejno składniki: pokruszone drożdże, cukier i cukier wanilinowy, jajka rozmieszane ze szczyptą soli, mleko, olej i mąkę.
Składników nie mieszaj, tylko przykryj miskę ściereczką i odstaw na 3-4 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na kruszonkę do mąki dodaj kawałki masła i cukier. Rozcieraj składniki w palcach, by powstała kruszonka.
Wyrośnięte ciasto wymieszaj mikserem z hakowymi mieszadłami. Formę wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto, posyp kruszonką.
Ciasto przykryj, odstaw do wyrośnięcia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz ok. 50 minut.
Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na ciasto drożdżowe. Poznajcie recepturę Siostry Leonii na lekkie ciasto drożdżowe, a także przepis na ciasto drożdżowe na jogurcie.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis