Smakosze.pl
Ciasto

Screen z filmu na kanale Swojskie jedzonko na YouTube

Ekspresowe ciasto bez pieczenia Maxi King

14 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciasto bez pieczenia pozwala na cieszenie się pysznym deserem bez konieczności wielogodzinnego stania przy garnkach. Niżej pokazujemy, jak przygotować ciasto Maxi King bez użycia piekarnika. Gotowe ciasto jest kremowe, puszyste i obłędnie słodkie - łączy w sobie bitą śmietanę, czekoladę oraz masę kajmakową.

Ciasto bez pieczenia Maxi King zachwyca nie tylko fanów słodkości, lecz również osoby, które nie przepadają za słodkim. Prezencja całości jest zwyczajnie zbyt ładna, aby nie spróbować choćby niewielkiego kawałka.

Anna Starmach, pieczona karkówka

Prosty patent Ani Starmach na soczystą karkówkę z piekarnika

CZYTAJ DALEJ

Ciasto wykonuje się w 15 minut, co pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu i wysiłku. Co więcej, większość składników potrzebnych do przepisu każdy z nas i tak ma już w swojej kuchni, dlatego nie ma konieczności do wybierania się na nagłe zakupy.

Przepis na ciasto bez pieczenia Maxi King

Składniki:

  • 750 ml śmietany 30 % 

  • 260 g mascarpone

  • 4 opakowania śmietan fixu

  • 3 łyżki cukru

  • 2 cukry waniliowe 

  • 1 puszka kajmaku

  • 200 g wafli gofrowych

  • 100 g czekolady mlecznej 

  • orzechy do posypania 

Zacznij od ubicia dobrze schłodzonej śmietany na sztywną pianę mikserem. Następnie partiami wsypuj cukier, cały czas mieszając. Pod koniec wsyp śmietan fix, wymieszaj chwilę i odstaw na bok. Kajmak podgrzej w kąpieli wodnej, aby masa była bardziej plastyczna.

Przelej masę do rękawa cukierniczego i odstaw ją do ostygnięcia. Na dno blachy połóż papier do pieczenia i ułóż na nim wafle. Te posmaruj połową bitej śmietany, wyciśnij na nią kajmak i wysmaruj go ostatnią częścią śmietany.

Schowaj ciasto do lodówki na 30 minut. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią wierch ciasta. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, posyp nimi ciepłą jeszcze czekoladę i ponownie wstaw ciasto do lodówki. Podawaj schłodzone. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić niezwykłe pierniczki od Anny Lewandowskiej. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.

Ciasto bez pieczenia

Źródło zdjęcia: canva/iStockVadim, Getty Images

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Film na kanale Kuchnia Marioli na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >