Ekspresowe ciasto bez pieczenia Maxi King
Ciasto bez pieczenia pozwala na cieszenie się pysznym deserem bez konieczności wielogodzinnego stania przy garnkach. Niżej pokazujemy, jak przygotować ciasto Maxi King bez użycia piekarnika. Gotowe ciasto jest kremowe, puszyste i obłędnie słodkie - łączy w sobie bitą śmietanę, czekoladę oraz masę kajmakową.
Ciasto bez pieczenia Maxi King zachwyca nie tylko fanów słodkości, lecz również osoby, które nie przepadają za słodkim. Prezencja całości jest zwyczajnie zbyt ładna, aby nie spróbować choćby niewielkiego kawałka.
Ciasto wykonuje się w 15 minut, co pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu i wysiłku. Co więcej, większość składników potrzebnych do przepisu każdy z nas i tak ma już w swojej kuchni, dlatego nie ma konieczności do wybierania się na nagłe zakupy.
Przepis na ciasto bez pieczenia Maxi King
Składniki:
750 ml śmietany 30 %
260 g mascarpone
4 opakowania śmietan fixu
3 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
1 puszka kajmaku
200 g wafli gofrowych
100 g czekolady mlecznej
orzechy do posypania
Zacznij od ubicia dobrze schłodzonej śmietany na sztywną pianę mikserem. Następnie partiami wsypuj cukier, cały czas mieszając. Pod koniec wsyp śmietan fix, wymieszaj chwilę i odstaw na bok. Kajmak podgrzej w kąpieli wodnej, aby masa była bardziej plastyczna.
Przelej masę do rękawa cukierniczego i odstaw ją do ostygnięcia. Na dno blachy połóż papier do pieczenia i ułóż na nim wafle. Te posmaruj połową bitej śmietany, wyciśnij na nią kajmak i wysmaruj go ostatnią częścią śmietany.
Schowaj ciasto do lodówki na 30 minut. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią wierch ciasta. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, posyp nimi ciepłą jeszcze czekoladę i ponownie wstaw ciasto do lodówki. Podawaj schłodzone. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić niezwykłe pierniczki od Anny Lewandowskiej. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.
Źródło zdjęcia: canva/iStockVadim, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Film na kanale Kuchnia Marioli na YouTube