Smakosze.pl
Ciasto

Screen z filmu na kanale Swojskie jedzonko na YouTube

Ekspresowe ciasto bez pieczenia Maxi King

28 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciasto bez pieczenia pozwala na cieszenie się pysznym deserem bez konieczności wielogodzinnego stania przy garnkach. Niżej pokazujemy, jak przygotować ciasto Maxi King bez użycia piekarnika. Gotowe ciasto jest kremowe, puszyste i obłędnie słodkie - łączy w sobie bitą śmietanę, czekoladę oraz masę kajmakową.

Ciasto bez pieczenia Maxi King zachwyca nie tylko fanów słodkości, lecz również osoby, które nie przepadają za słodkim. Prezencja całości jest zwyczajnie zbyt ładna, aby nie spróbować choćby niewielkiego kawałka.

Anna Starmach, pieczona karkówka

Prosty patent Ani Starmach na soczystą karkówkę z piekarnika

CZYTAJ DALEJ

Ciasto wykonuje się w 15 minut, co pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu i wysiłku. Co więcej, większość składników potrzebnych do przepisu każdy z nas i tak ma już w swojej kuchni, dlatego nie ma konieczności do wybierania się na nagłe zakupy.

Przepis na ciasto bez pieczenia Maxi King

Składniki:

  • 750 ml śmietany 30 % 

  • 260 g mascarpone

  • 4 opakowania śmietan fixu

  • 3 łyżki cukru

  • 2 cukry waniliowe 

  • 1 puszka kajmaku

  • 200 g wafli gofrowych

  • 100 g czekolady mlecznej 

  • orzechy do posypania 

Zacznij od ubicia dobrze schłodzonej śmietany na sztywną pianę mikserem. Następnie partiami wsypuj cukier, cały czas mieszając. Pod koniec wsyp śmietan fix, wymieszaj chwilę i odstaw na bok. Kajmak podgrzej w kąpieli wodnej, aby masa była bardziej plastyczna.

Przelej masę do rękawa cukierniczego i odstaw ją do ostygnięcia. Na dno blachy połóż papier do pieczenia i ułóż na nim wafle. Te posmaruj połową bitej śmietany, wyciśnij na nią kajmak i wysmaruj go ostatnią częścią śmietany.

Schowaj ciasto do lodówki na 30 minut. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią wierch ciasta. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, posyp nimi ciepłą jeszcze czekoladę i ponownie wstaw ciasto do lodówki. Podawaj schłodzone. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić niezwykłe pierniczki od Anny Lewandowskiej. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.

Ciasto bez pieczenia

Źródło zdjęcia: canva/iStockVadim, Getty Images

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Film na kanale Kuchnia Marioli na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem

Czytaj więcej >

Przepisy

Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia

Czytaj więcej >
Jajka na twardo faszerowane pieczarkami

Przepisy

Jajka na twardo faszerowane pieczarkami. Śniadaniowa klasyka, która nigdy się nie znudzi

Czytaj więcej >
Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler. Orzeźwiający dodatek

Czytaj więcej >
Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz

Przepisy

Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz. Smak oszołamia największych smakoszy

Czytaj więcej >
Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików

Przepisy

Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików. Pysznie smakują z mięsami i wędlinami

Czytaj więcej >