Smakosze.pl Przepisy Owsianka ze śliwkami i kakao - idealne jesienne śniadanie
Canva/Seva_blsv

Owsianka ze śliwkami i kakao - idealne jesienne śniadanie

1 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Owsianka jest zdecydowanie jednym z najczęściej przygotowywanych śniadaniowych potraw na świecie. Jeśli chcesz spróbować ją w nowym, jesiennym wydaniu, sprawdź poniższy przepis. Prezentujemy w nim wersję kakaową z dodatkiem soczystych śliwek.

Owsianka wcale nie musi być jedynie płatkami owsianymi ugotowanymi z mlekiem - ewentualnie z niewielkim dodatkiem cukru. Można cieszyć się jej smakiem pod wieloma postaciami, ponieważ dobór składników zależy jedynie od naszej wyobraźni.

Taka owsianka stanowi wyjątkowy sposób na pyszne śniadanie, które dostarczy mnóstwo energii przez cały poranek, a także wypełni żołądek na długie godziny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kakaową owsiankę ze śliwkami

Składniki:

  • 200 ml mleka

  • 5 śliwek

  • 6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych

  • 1 łyżka syropu klonowego

  • 1 łyżeczka kakao

  • cynamon

Zacznij od zagotowania mleka w rondelku. Uważaj, aby nabiał nie wykipiał i nie przypalił się. Kakao wymieszaj z płatkami owsianymi, a następnie zalej je gorącym mlekiem i jeszcze raz wymieszaj.

Odstaw płatki pod przykryciem na kilka minut. Na patelni rozgrzej odrobinę wody i wrzucać na nią pokrojone w połówki śliwki bez pestek. Dopraw je syropem klonowym i cynamonem.

Płatki owsiane przemieszaj i dodaj do nich podprażone śliwki. Jeśli chcesz, możesz polać całość jeszcze odrobiną syropu klonowego i udekorować szczyptą cynamonu i kakao . Smacznego.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Owsianka

Źródło zdjęcia: canva/tarikkaanmuslu, Getty Images)

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: jestpysznie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy