Smakosze.pl
owsianka

Pixabay / licencja: CC 0

Wrzuć wieczorem kilka składników do słoika, a jutro zyskasz najlepsze śniadanie pod słońcem

1 Lutego 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Nie na lepszego śniadania dla naszego organizmu niż pożywna owsianka. Wiedziały to doskonale nasze mamy i babcie, i wiedzą to również dzisiejsi dietetycy. Nie zawsze mamy jednak czas na poranne, żmudne gotowanie potraw. W takim wypadku na ratunek p

Owsianka nocna to doskonały sposób na pożywne i błyskawiczne śniadanie. Wystarczy przez noc namoczyć płatki w zimnej wodzie, mleku bądź jogurcie, a nawet przebywając w lodówce, zmiękną i zamienią się w fantastyczną owsiankę. 

Owsianka to najlepsze śniadanie

Jedzenie owsianki niesie ze sobą właściwie jedynie korzyści dla zdrowia oraz ogólnego samopoczucia. Płatki owsiane wspierają prace układu trawiennego i sprzyjają odchudzaniu oraz poczuciu lekkości. Znajdziemy w nich także cennego dla układu pokarmowego błonnika, który reguluje procesy zachodzące w jelitach. 

Płatki owsiane są bogate w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ich obecność zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi oraz rozwijaniu się miażdżycy. Badania naukowe sugerują także, że mogą być przydatne w profilaktyce nowotworowej.

Nie bez powodu mawia się, że płatki owsiane to najzdrowszy pokarm na świecie. Sportowcy i osoby prowadzące aktywny tryb życia zachęcają do ich spożywania każdego dnia. Polski profesor Henryk Gąsiorowski z AR w Poznaniu nazwał płatki owsiane produktem wszech czasów.

Przepis na nocną owsiankę 

Potrzebujesz: 

  • pół szklanki płatków owsianych 

  • pół szklanki mleka

  • 2 łyżki naturalnego jogurtu

  • 1,5 łyżki masła orzechowego

  • syrop klonowy - łyżeczka

  • banany

  • orzechy

Do większego słoiczka wsypujemy płatki, mleko oraz jogurt. Dodajemy do całości syrop klonowy i  masło orzechowe. Całość mieszamy bardzo dokładnie, by składniki pokryły się płynem. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na noc.

O poranku owsianka jest właściwie gotowa do podania. Wystarczy teraz dodać jedynie ulubione owoce i orzechy. Najbardziej uniwersalne są w tym wypadku banany polane syropem klonowym oraz maliny, które idealnie komponują się z owsianką. 

Jeśli owsiankę chcemy podać niejadkowi, możemy lekko polać ją czekoladą, albo skruszyć 2-3 cząstki do środka. Taka słodka niespodzianka pozwoli się przekonać nawet największemu sceptykowi. 

Na pewno czasem brakuje ci pomysłu na śniadanie. Dlatego przygotowaliśmy genialny przepis na 15 minutowe rogaliki z jabłkami, które pokocha twoja rodzina. Jeśli wolisz bardziej tradycyjne rozwiązania na początek dnia, skuś się na jajecznicę z niesamowitym dodatkiem. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lidl, poradnikzdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Lane faworki smakują obłędnie

Przepisy

Najprostszy przepis na lane faworki

Czytaj więcej >
Banany

Przepisy

Dlaczego warto zjeść banana przed snem?

Czytaj więcej >
Gołąbki w niecodziennej odsłonie

Przepisy

Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa

Przepisy

Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Czytaj więcej >
Rosół z dodatkiem sosu sojowego

Przepisy

Czemu warto dodać do rosołu sos sojowy?

Czytaj więcej >
Zupa z młodej kapusty

Przepisy

Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

Czytaj więcej >