owsianka
Pixabay / licencja: CC 0

Wrzuć wieczorem kilka składników do słoika, a jutro zyskasz najlepsze śniadanie pod słońcem

Nie na lepszego śniadania dla naszego organizmu niż pożywna owsianka. Wiedziały to doskonale nasze mamy i babcie, i wiedzą to również dzisiejsi dietetycy. Nie zawsze mamy jednak czas na poranne, żmudne gotowanie potraw. W takim wypadku na ratunek przybywa nocna owsianka - genialny sposób na zdrowe śniadanie, któremu o poranku nie musisz poświęcić więcej niż kilka sekund.

Owsianka nocna to doskonały sposób na pożywne i błyskawiczne śniadanie. Wystarczy przez noc namoczyć płatki w zimnej wodzie, mleku bądź jogurcie, a nawet przebywając w lodówce, zmiękną i zamienią się w fantastyczną owsiankę.

Owsianka to najlepsze śniadanie

Jedzenie owsianki niesie ze sobą właściwie jedynie korzyści dla zdrowia oraz ogólnego samopoczucia. Płatki owsiane wspierają prace układu trawiennego i sprzyjają odchudzaniu oraz poczuciu lekkości. Znajdziemy w nich także cennego dla układu pokarmowego błonnika, który reguluje procesy zachodzące w jelitach.

Płatki owsiane są bogate w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ich obecność zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi oraz rozwijaniu się miażdżycy. Badania naukowe sugerują także, że mogą być przydatne w profilaktyce nowotworowej.

Nie bez powodu mawia się, że płatki owsiane to najzdrowszy pokarm na świecie. Sportowcy i osoby prowadzące aktywny tryb życia zachęcają do ich spożywania każdego dnia. Polski profesor Henryk Gąsiorowski z AR w Poznaniu nazwał płatki owsiane produktem wszech czasów.

Czemu do zupy szczawiowej zawsze dodajemy jajko? Mało kto jest świadomyCzemu do zupy szczawiowej zawsze dodajemy jajko? Mało kto jest świadomyCzytaj dalej

Przepis na nocną owsiankę

Potrzebujesz:

  • pół szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 1,5 łyżki masła orzechowego
  • syrop klonowy - łyżeczka
  • banany
  • orzechy

Do większego słoiczka wsypujemy płatki, mleko oraz jogurt. Dodajemy do całości syrop klonowy i masło orzechowe. Całość mieszamy bardzo dokładnie, by składniki pokryły się płynem. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na noc.

O poranku owsianka jest właściwie gotowa do podania. Wystarczy teraz dodać jedynie ulubione owoce i orzechy. Najbardziej uniwersalne są w tym wypadku banany polane syropem klonowym oraz maliny, które idealnie komponują się z owsianką.

Jeśli owsiankę chcemy podać niejadkowi, możemy lekko polać ją czekoladą, albo skruszyć 2-3 cząstki do środka. Taka słodka niespodzianka pozwoli się przekonać nawet największemu sceptykowi.

Na pewno czasem brakuje ci pomysłu na śniadanie. Dlatego przygotowaliśmy genialny przepis na 15 minutowe rogaliki z jabłkami, które pokocha twoja rodzina. Jeśli wolisz bardziej tradycyjne rozwiązania na początek dnia, skuś się na jajecznicę z niesamowitym dodatkiem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lidl, poradnikzdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł