Pachnie ogórkiem i jest 100 razy lepsza, niż dorsz. Polacy w ogóle nie znają tej ryby
Czy ryba może pachnieć warzywami? Okazuje się, że jeden gatunek ma takie właściwości. Choć jest smaczna i wartościowa, to niewiele osób ma ją w swoim jadłospisie. Przedstawiamy rybę, którą warto znać.
Dlaczego warto jeść ryby?
Ryby są oczywiście przepyszne, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Trzeba je tylko spożywać regularnie . Przede wszystkim jest to pełnowartościowe źródło białka. Jedząc ryby szybciej poczujemy się syci, niż np. po zjedzeniu kurczaka czy wołowiny. Ponadto są prawdziwym bogactwem kwasów omega-3, dzięki czemu obniżają ryzyko wystąpienia różnych chorób, między innymi nowotworów, demencji czy też cukrzycy typu 2 .

Ryby są również naturalnym źródłem witamin i minerałów . Ryby tłuste mają w sobie, chociażby witaminę A i D, natomiast chude witaminę B. Ryby można przyrządzić na wiele sposobów. To ważne, bo powinny na stałe gościć w naszym menu. Poniżej znajdziesz informacje o szczególnie wartym uwagi gatunku.

Stynka, czyli ryba o zapachu ogórka
Stynka jest rybą anadromiczną i jest łowiona tradycyjnie pod lodem, jednak w obliczu tego, że zimy są coraz cieplejsze, musi ona stawać przed wszelkiego rodzaju wyzwaniami. Rybacy oraz miłośnicy tej ryby są zaniepokojeni, ponieważ ze strachem muszą obserwować malejące zasoby . Mimo przeciwności losu stynka na szczęście z powodzeniem znajduje sobie miejsce w polskich marketach i można ją bez problemu kupić.
Stynka kulinarnie oferuje wiele możliwości. Można ją przygotować na wiele sposobów i z pewnością każdy będzie smaczny, ale to już oczywiście zależy od indywidualnych preferencji. Może być smażona, marynowana czy nawet kiszona. Kiedyś była bardzo popularna, szczególnie na Podlasiu czy też na Mazurach . Dzisiaj nie jest już tak popularna, ze względu na to, że trudniej jest ją dostać. Mimo wszystko jeśli już ją kupimy, to z pewnością wzbogaci wiele potraw.
Dalsza część tekstu pod filmem .
Czym charakteryzuje się stynka?
Stynka jest rybą, która rzadziej gości na talerzach Polaków, lecz wyróżnia się niepowtarzalnym aromatem ogórka oraz wieloma wartościami odżywczymi . Niestety w ostatnich latach cieplejsze zimy oraz brak lodowej pokrywy utrudniają jej połowy, co prowadzi do spadku jej dostępności.
Stynka jest źródłem cennych składników, takich jak kwasy omega-3, jod, wapń fosfor i białko, dzięki czemu stanowi zdrową alternatywę dla popularnych ryb , takich jak dorsz czy łosoś. W kuchni można ją przyrządzać na różne sposoby.
Dawniej bardzo ceniona w regionach Mazur i Podlasia , stynka staje się dziś symbolem tradycji. Warto, aby zagościła na naszych stołach.
Sprawdź przepis na pyszny bulion . Zobacz, jak zrobić zupę jogurtową .
