Smakosze.pl Produkty Pachnie ogórkiem i jest 100 razy lepsza, niż dorsz. Polacy w ogóle nie znają tej ryby
Fot. Canva/Dail Jansone

Pachnie ogórkiem i jest 100 razy lepsza, niż dorsz. Polacy w ogóle nie znają tej ryby

7 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Czy ryba może pachnieć warzywami? Okazuje się, że jeden gatunek ma takie właściwości. Choć jest smaczna i wartościowa, to niewiele osób ma ją w swoim jadłospisie. Przedstawiamy rybę, którą warto znać.

Dlaczego warto jeść ryby?

Ryby są oczywiście przepyszne, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Trzeba je tylko spożywać regularnie . Przede wszystkim jest to pełnowartościowe źródło białka. Jedząc ryby szybciej poczujemy się syci, niż np. po zjedzeniu kurczaka czy wołowiny. Ponadto są prawdziwym bogactwem kwasów omega-3, dzięki czemu obniżają ryzyko wystąpienia różnych chorób, między innymi nowotworów, demencji czy też cukrzycy typu 2 .

Pyszna ryba podana na talerzu
Fot. Shutterstock/Evgeniy Sinegubov

Ryby są również naturalnym źródłem witamin i minerałów . Ryby tłuste mają w sobie, chociażby witaminę A i D, natomiast chude witaminę B. Ryby można przyrządzić na wiele sposobów. To ważne, bo powinny na stałe gościć w naszym menu. Poniżej znajdziesz informacje o szczególnie wartym uwagi gatunku.

Smakowita ryba z dodatkami
Fot. Shutterstock/Tunedln by Westend61
Żaden ryż, żaden makaron. Wrzuć to do pomidorówki, stanie się jeszcze lepsza i dłużej nasyci

Stynka, czyli ryba o zapachu ogórka

Stynka jest rybą anadromiczną i jest łowiona tradycyjnie pod lodem, jednak w obliczu tego, że zimy są coraz cieplejsze, musi ona stawać przed wszelkiego rodzaju wyzwaniami. Rybacy oraz miłośnicy tej ryby są zaniepokojeni, ponieważ ze strachem muszą obserwować malejące zasoby . Mimo przeciwności losu stynka na szczęście z powodzeniem znajduje sobie miejsce w polskich marketach i można ją bez problemu kupić.

Stynka kulinarnie oferuje wiele możliwości. Można ją przygotować na wiele sposobów i z pewnością każdy będzie smaczny, ale to już oczywiście zależy od indywidualnych preferencji. Może być smażona, marynowana czy nawet kiszona. Kiedyś była bardzo popularna, szczególnie na Podlasiu czy też na Mazurach . Dzisiaj nie jest już tak popularna, ze względu na to, że trudniej jest ją dostać. Mimo wszystko jeśli już ją kupimy, to z pewnością wzbogaci wiele potraw.

Dalsza część tekstu pod filmem .

Czym charakteryzuje się stynka?

Stynka jest rybą, która rzadziej gości na talerzach Polaków, lecz wyróżnia się niepowtarzalnym aromatem ogórka oraz wieloma wartościami odżywczymi . Niestety w ostatnich latach cieplejsze zimy oraz brak lodowej pokrywy utrudniają jej połowy, co prowadzi do spadku jej dostępności.

Stynka jest źródłem cennych składników, takich jak kwasy omega-3, jod,  wapń fosfor i białko, dzięki czemu stanowi zdrową alternatywę dla popularnych ryb , takich jak dorsz czy łosoś. W kuchni można ją przyrządzać na różne sposoby.

Dawniej bardzo ceniona w regionach Mazur i Podlasia , stynka staje się dziś symbolem tradycji. Warto, aby zagościła na naszych stołach.

Sprawdź przepis na pyszny bulion . Zobacz, jak zrobić zupę jogurtową .

Ryby przygotowane do zjedzenia
Fot. Canva/Казаков Анатолий Павлович
Sypnij po maślance i wymieszaj. W szklance będzie samo zdrowie
Pokrój kapustę czerwoną na plastry i wstaw do piekarnika. Ten przepis zasługuje na medal
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy