Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Żaden ryż, żaden makaron. Wrzuć to do pomidorówki, stanie się jeszcze lepsza i dłużej nasyci
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 07.03.2025 18:29

Żaden ryż, żaden makaron. Wrzuć to do pomidorówki, stanie się jeszcze lepsza i dłużej nasyci

zupa pomidorowa
Fot. Shuttestock

Porzuć klasykę i zupę pomidorową, przygotuj z innym dodatkiem. Połączenie smaków jest wprost niewiarygodnie i koniecznie musisz je poznać. Zmianę doceni i polubi także twoja rodzina. 

Zupy, czyli polska kuchnia w płynie

Polska kuchnia słynie nie tylko ze schabowego i pierogów, ale także z zup. Właściwie to dzięki nim jest aż tak znakomita. Na prowadzeniu od dziesięcioleci utrzymuje się rosół, ale tuż za nim znajduje się słynna pomidorowa. Niektórzy nawet pozwalają sobie na żarty w style, że gdyby nie było rosołu, nie byłoby także pomidorowej. Porzućmy te dywagacje i skupmy się na tym, co ważne.

Zupę pomidorową cenimy przede wszystkim za smak i za łatwość przygotowania. To dzięki tym dwóm cechom danie można uznać za najlepszą opcję obiadową. Jeżeli ty również tak uważasz, koniecznie dowiedz się, co można do zupy dodać, aby nieco ją ulepszyć. A przy okazji poznasz zalety tego dodatku. 

pomido.jpg
Fot. Canva/arfo
Nadziej makaron mięsem mielonym i wstaw do piekarnika. Ten obiad to hit

Zupa pomidorowa z nietypowym składnikiem

Zupa pomidorowa, jak już ustaliliśmy, jest jedną z tych najlepszych w naszej kuchni. Niemniej podaje się ją z dodatkami, które nie tylko wpływają na smak dania, ale też dodają jej sytości. Zazwyczaj jest to makaron, ale Polacy uwielbiają także pomidorówkę z ryżem. Okazuje się jednak, że nie trzeba ograniczać się tylko do tych dwóch produktów.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Pomidorowa zyska na smaku, kiedy doda się do niej ciecierzycę. Składnik nietypowy i rzadko stosowany w kuchni, ale warty uwagi. Przede wszystkim dlatego, że ma on delikatnie wyczuwalny orzechowy posmak, który doskonale połączy się z pomidorami i podkręci smak całego dania. W dodatku ciecierzyca jest bardzo sycąca, więc spełnia podstawowy warunek, dla którego należy dodać ją do zupy. 

ciecierzyca.jpg
Fot. Canva

Jak zrobić zupę pomidorową z ciecierzycą?

Przygotowanie zupy pomidorowej z ciecierzycą prawie niczym nie różni się od tej gotowanej z klasycznymi dodatkami. Mimo wszystko krok po kroku opowiemy, jak gotowanie powinno wyglądać.

Kiedy warzywny bulion połączy się z pomidorami w jednolity wywar, a jego smak zostanie wzbogacony o przyprawy i odrobinę cukru, wtedy można dodać ciecierzycę. Słowem wyjaśnienia dodamy, że cukier jest niezbędnym dodatkiem pomidorówki, bo sprawia, że zupa nie wychodzi zbyt kwaśna. 

Do ugotowanej zupy wsyp więc dodatek i ponownie zagotuj całość. Kiedy ciecierzyca zmięknie, danie jest gotowe. Przed podaniem warto sprawdzić jego smak i ewentualnie doprawić.

Sprawdź także, co dodawać do masy na kotlety mielone oraz dowiedz się, co jeszcze można przygotować z ciasta francuskiego

pomidorwa z ciecie.jpg
Fot. Canva