Pokrój kapustę czerwoną na plastry i wstaw do piekarnika. Ten przepis zasługuje na medal

Dania z warzyw mają swoich przeciwników, jak i zwolenników. To, przygotowane z poniższego przepisu zachwyci każdego na tyle, że nikt nie będzie w stanie się im oprzeć. Poznaj szczegóły na temat tego, jak je zrobić i podaj na obiad lub na kolację. Sprawdzi się doskonale na te dwa posiłki.
Pomysł na danie i na kolację
Przygotowanie posiłku dla rodziny, nie jest zadaniem łatwym. Jeden domownik lubi to, drugi tamto, a w dodatku ten pierwszy nie przepada za tym, co lubi drugi domownik. Łatwo nie jest. W takich sytuacjach warto postawić na nowe danie, które jeszcze nigdy nie znalazło się na waszym stole.
Rozwiązaniem może być zapiekanka z poniższego przepisu. Powstaje z dosyć zaskakującego składnika, bo z czerwonej kapusty, ale warto zaryzykować. Szczególnie że zrobienie przysmaku jest łatwe, a stosując się do zaleceń z przepisu, zrobisz je bardzo szybko.

Czerwona kapusta i dodatki
Czerwona kapusta jest warzywem, które zazwyczaj jest składnikiem surówek, ale rzadko kiedy, a raczej nigdy dań głównych. Inaczej jest jednak w wypadku tego przepisu. Warzywo odgrywa tutaj kluczową rolę, ale żeby tak było, na talerzu muszą towarzyszyć mu inne dodatki. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 łyżka masła migdałowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 5 łyżek oleju
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- ¼ łyżeczki płatków chilli
- starta skórka z jednej cytryny
- śmietana
- sól

Przepis na zapiekankę z kapusty
Przygotowanie dania z kapusty rozpocznij od obrania kapusty z zewnętrznych liści, a następnie umyj ją. Warzywo pokrój w plastry o grubości około 2-3 centymetrów. Kolejnym etapem przygotowań jest przyrządzenie marynaty. W tym celu do miski wlej dwie łyżki oleju, ocet sojowy i dodaj masło migdałowe. Wymieszaj składniki.
Kapustę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch oraz boki plastrów posmaruj marynatą. Warzywo piecz w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut.
W czasie pieczenia przygotuj niezbędny dodatek. Umytą natkę pietruszki drobno posiekaj. Przełóż ją do miski i wsyp skórkę z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wlej trzy łyżki oleju. Całość dopraw solą, płatkami chilli i dokładnie wymieszaj.
Na upieczoną kapustę nałóż śmietanę, a na niej ułóż odrobinę dodatku z natki pietruszki. Danie jest gotowe. Zdjęcia użyte w artykule pochodzą z kanału We Cook Vegan na YouTube.
Sprawdź także przepis na nietypowe kluski z ziemniaków oraz wypróbuj przepis na ciasto.






































