Smakosze.pl Przepisy Pakuję pomidory do słoików i wlewam tę mieszankę. Zimą dostaję za nie podziękowania
Fot. YouTube/SchnellerKoch1

Pakuję pomidory do słoików i wlewam tę mieszankę. Zimą dostaję za nie podziękowania

9 sierpnia 2024

Pomidory mogę jeść przez cały rok. Te zamknięte w słoikach z aromatyczną mieszanką, smakują wyjątkowo. Podaję je do dań mięsnych i ziemniaczanych. Pomidory znakomicie wzbogacają smak potraw.

Pomidory, czyli smak zamknięty w słoiku

Lubisz pomidory ? Ja za nimi przepadam . Jadam je w dosłownie każdym wydaniu. Jednak najbardziej lubię pomidory w pysznej mieszance. Taki rarytas zamykam w słoikach i sięgam po niego, gdy mam ochotę. Pomidory w ostrej, czosnkowo-ziołowej mieszance wzbogacają smak dań obiadowych i przekąsek .

Dodaję je do surówek i jadam też z pieczywem. Polecam przepis na pomidory w tym pysznym wydaniu . Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Schneller Koch. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

pomidory
Fot. YouTube/SchnellerKoch1
Zapomnij o ziemniakach. Najlepsze kluski zrobisz z tego składnika

Jak zrobić pomidory w słoiku?

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ostre papryczki
  • 1 główka czosnku
  • 25 g kolendry
  • 25 g natki pietruszki
  • 25 g bazylii

Składniki na zalewę:

  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu

Przygotowanie pomidorów zacznij od umycia pomidorów i pokrojenia ich w połówki. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją na mniejsze części. Papryki włóż do blendera, dołóż ostrą papryczkę i czosnek. Składniki zblenduj.

Następnie dodaj kolendrę, natkę pietruszki i bazylię. Ponownie odpal blender. Teraz zajmij się przygotowaniem zalewy. Do wody wsyp sól i cukier. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Do wcześniej wyparzonych słoików nałóż 3-4 łyżki mieszanki paprykowo-ziołowej. Ułóż w słoikach pomidory i zlej je zalewą.

Pomidory o smaku paprykowo- ziołowym najlepsze

Teraz słoiki mocno zakręć. Ułóż je w garnku i pasteryzuj przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij je z garnka i ustaw na ściereczce. Odkręć słoiki i do każdego słoika wlej 2 łyżki octu. Potem zakręć i ustaw do góry dnem. Tak przyrządzone pomidory w paprykowo- ziołowej mieszance są ostre i bardzo smaczne .

Ziołowe i z nutką czosnku będą doskonale pasować do mięsnych i ziemniaczanych dań obiadowych . Wypróbujesz raz ten przepis i już często będziesz do niego wracać. Pisaliśmy o tym, co włączyć do codziennej diety, by chronić się przed kleszczami. Podpowiadaliśmy też, czego nie należy czyścić octem.

pomidory
Fot. YouTube/SchnellerKoch1
Wymieszaj sodę z dżemem i wlej do masy. Ten deser będzie hitem w twoim domu
Najgorszy dodatek do owsianki. Przez niego waga leci w górę
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy