Smakosze.pl Przepisy Pampuchy inne niż wszystkie. Pomysł na niezwykły, sycący i tani posiłek
Canva / undefined undefined

Pampuchy inne niż wszystkie. Pomysł na niezwykły, sycący i tani posiłek

1 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Pampuchy są drożdżowymi bułeczkami, zwykle przygotowywanymi na bazie mąki pszennej. Delikatne ciasto zwyczajowo gotuje się na parze. Nasze pampuchy zrobimy jednak z użyciem gotowanych ziemniaków i usmażymy je na patelni. Takich z pewnością jeszcze nie jedliście.

Ziemniaczane pampuchy to doskonały pomysł na tani i szybki obiad. Puszyste i okazałe kluski idealnie komponują się z gęstym sosem i surówką. Mogą też z powodzeniem zastąpić tradycyjne ziemniaki do obiadu. Będziecie zaskoczeni ich smakiem.

Przepis na niezwykłe pampuchy

Składniki:

  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków

  • 2 łyżki masła

  • 3 białka jaj kurzych

  • 120 ml śmietany

  • 120 ml mleka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 3 łyżki mąki

  • 2-3 ząbki czosnku

  • koperek

  • sól i cukier do smaku

Puszyste pampuchy z ziemniaków krok po kroku

Ziemniaki na pampuchy obierz i ugotuj w osolonej wodzie . Miękkie warzywa odcedź z wody, a następnie odparuj je. Wciąż ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę i odstaw do ostudzenia .

Drożdże do pampuchów pokrusz, włóż do niewielkiej miseczki i zalej ciepłym mlekiem . Dodaj także cukier i rozmieszaj starannie składniki . Naczynie odstaw w ciepłe miejsce na kilkanaście minut .

Do nieco ostudzonych ziemniaków dodaj roztopione masło, śmietanę oraz żółtka . Dołóż również wyrośnięte w międzyczasie drożdże . Składniki wymieszaj dokładnie z dodatkiem mąki, posiekanego czosnku i koperku. Na koniec dopraw całość solą .

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli . Wymieszaj je delikatnie z przygotowaną wcześniej masą na pampuchy. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na kilkanaście minut .

Na patelni rozgrzej nieco większą ilość oleju . Za pomocą łyżki nakładaj na niego porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor . Gorące pampuchy podawaj z surówką, polane sosem. Ziemniaczany specjał dobrze smakuje również w towarzystwie gęstej śmietany .

Z ziemniaków bez trudu przygotujesz smakowite nadziewane pyzy . Na tani i prosty obiad wybierze te kluski leniwe .

Canva / veger
Canva / veger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy