Pampuchy inne niż wszystkie. Pomysł na niezwykły, sycący i tani posiłek
Pampuchy są drożdżowymi bułeczkami, zwykle przygotowywanymi na bazie mąki pszennej. Delikatne ciasto zwyczajowo gotuje się na parze. Nasze pampuchy zrobimy jednak z użyciem gotowanych ziemniaków i usmażymy je na patelni. Takich z pewnością jeszcze nie jedliście.
Ziemniaczane pampuchy to doskonały pomysł na tani i szybki obiad. Puszyste i okazałe kluski idealnie komponują się z gęstym sosem i surówką. Mogą też z powodzeniem zastąpić tradycyjne ziemniaki do obiadu. Będziecie zaskoczeni ich smakiem.
Przepis na niezwykłe pampuchy
Składniki:
-
5-6 średniej wielkości ziemniaków
-
2 łyżki masła
-
3 białka jaj kurzych
-
120 ml śmietany
-
120 ml mleka
-
20 g świeżych drożdży
-
3 łyżki mąki
-
2-3 ząbki czosnku
-
koperek
-
sól i cukier do smaku
Puszyste pampuchy z ziemniaków krok po kroku
Ziemniaki na pampuchy obierz i ugotuj w osolonej wodzie . Miękkie warzywa odcedź z wody, a następnie odparuj je. Wciąż ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę i odstaw do ostudzenia .
Drożdże do pampuchów pokrusz, włóż do niewielkiej miseczki i zalej ciepłym mlekiem . Dodaj także cukier i rozmieszaj starannie składniki . Naczynie odstaw w ciepłe miejsce na kilkanaście minut .
Do nieco ostudzonych ziemniaków dodaj roztopione masło, śmietanę oraz żółtka . Dołóż również wyrośnięte w międzyczasie drożdże . Składniki wymieszaj dokładnie z dodatkiem mąki, posiekanego czosnku i koperku. Na koniec dopraw całość solą .
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli . Wymieszaj je delikatnie z przygotowaną wcześniej masą na pampuchy. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na kilkanaście minut .
Na patelni rozgrzej nieco większą ilość oleju . Za pomocą łyżki nakładaj na niego porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor . Gorące pampuchy podawaj z surówką, polane sosem. Ziemniaczany specjał dobrze smakuje również w towarzystwie gęstej śmietany .
Z ziemniaków bez trudu przygotujesz smakowite nadziewane pyzy . Na tani i prosty obiad wybierze te kluski leniwe .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o gotowanej. Brukselka zapiekana jest chrupiąca i pyszna. Wszystko dzięki sosowi
-
Babcie wiedzą, jak upiec wilgotny, delikatny sernik. Sprawę załatwia pospolity produkt
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama