Wyborne kluski leniwe w delikatnym sosie. Jesienny dodatek gwarantuje im niezwykły smak
Kluski leniwe nie musza występować jedynie w słodkiej odsłonie. Prezentujemy dzisiaj ich wytrawne oblicze. Delikatne kluski leniwe w aksamitnym sobie kurkowym są smacznym i prostym pomysłem na obiad. Dzięki temu przepisowi zrobisz doskonały użytek z zebranych leśnych skarbów.
Do przygotowania klusek leniwych w sosie kurkowym wykorzystujemy więcej twarogu, niż w innych przepisach tego typu. Dzięki temu danie dostarcza większą ilość białka, a także zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Wystarczy ulepić proste kluseczki z zaledwie 3 składników i podać je z wyśmienitym grzybowym sosem. Efekt "wow" gwarantowany.
Przepis na delikatne kluski leniwe z kurkami
Składniki na sos:
4 garście kurek
200 g gęstej śmietany 30%
1 pęczek cebuli dymki
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
masło do smażenia
Składniki na kluski:
200 g twarogu
1/2 szklanki mąki
1 jajko
sól i pieprz do smaku
woda do gotowania klusek
Jak zrobić pyszne kluski leniwe w sosie kurkowym?
Zacznij od przygotowania sosu do klusek leniwych. W tym celu na patelni rozgrzej łyżkę masła i wrzuć na nie oczyszczone kurki. Jeśli masz do dyspozycji małe egzemplarze, podsmażaj je w całości, zaś większe osobniki pokrój w drobniejsze kawałki. Grzyby oprósz niewielką ilością soli.
Kurki do klusek leniwych podsmażaj pod przykryciem do momentu, aż zaczną puszczać wodę. Wtedy zdejmij pokrywkę i pozwól wodzie odparować. W następnej kolejności dołóż na patelnię posiekane cebulki oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Smaż całość jeszcze przez chwilę.
Na patelnię wlej śmietanę 30%. Zamieszaj składniki, następnie dodaj garść listków z natki pietruszki. Sos do klusek leniwych dopraw do smaku i zagotuj.
Kiedy sos jest gotowy, możesz przygotować kluski leniwe. W misce wymieszaj ze sobą twaróg, mąkę oraz jajko. Masę dopraw do smaku za pomocą soli.
Ciasto na kluski leniwe wyłóż na blat kuchenny obsypany mąką. Wyrabiaj ręcznie do momentu, kiedy masa będzie gładka i spójna. Następnie uformuj z niej walec o średnicy ok. 2,5-3 cm i skośne odkrawaj od niego kolejne kluski.
W dużym garnku zagotuj 2 l osolonej wody. Na wrzątek wrzucaj kolejne partie klusek leniwych, od czasu do czasu delikatnie zamieszaj. Kluski leniwe wyławiaj po ok. 3 minutach od momentu wypłynięcia. Podawaj polane przygotowanym wcześniej sosem kurkowym i udekorowane posiekanym szczypiorkiem z cebulek. Pyszną jesienną wariacją na temat leniwych są te z dodatkiem suszonej śliwki. Leniwe są nie tylko kluski, ale także kotlety.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: