Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcie wiedzą, jak upiec wilgotny, delikatny sernik. Sprawę załatwia pospolity produkt

Babcie wiedzą, jak upiec wilgotny, delikatny sernik. Sprawę załatwia pospolity produkt

Wilgotny sernik jak u babci
canva/bm4221

Wilgotny sernik skusi niejednego smakosza. Korzystając z prostego, babcinego przepisu, gdzie zamiast mąki wykorzystuje się ugotowane ziemniaki, przygotujecie niesamowicie smaczny deser. Nikt się nie zorientuje, że zawiera warzywo. Musicie spróbować.

Babcine wypieki nie mają sobie równych. Sernik z dodatkiem ziemniaków nie jest wyjątkiem. Niesamowicie wilgotna masa serowa, po upieczeniu nie rozpada się i długo zachowuje świeżość.

Przepis na wilgotny sernik jak u babci

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego

  • około 400 g ziemniaków

  • 250 g masła

  • 8 dużych jaj

  • 330 g cukru

  • szczypta soli

Jak upiec wilgotny sernik? Babcie korzystają z ziemniaków

Zaczynamy od ugotowania wyszorowanych ziemniaków. Miękkie lekko studzimy, obieramy i rozgniatamy przy pomocy praski. Odstawiamy do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka ucieramy na kogel-mogel z cukrem. Dodajemy do nich masło, chłodne ziemniaki oraz ser.

Dokładnie mieszamy, a na koniec łączymy ostrożnie z pianą. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy około 70 minut. Sernik chłodzimy w uchylonym piekarniku. Przed podaniem możemy udekorować go sosem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite serniki. Szczególnie polecamy pysznie czekoladową Izaurę. Jeśli zaś macie ochotę na wypiek, który będzie niesamowicie kremowy, wybierzcie sernik baskijski.

Babciny sernik jest pyszny
canva/Elchinm

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: