Babcie wiedzą, jak upiec wilgotny, delikatny sernik. Sprawę załatwia pospolity produkt
Wilgotny sernik skusi niejednego smakosza. Korzystając z prostego, babcinego przepisu, gdzie zamiast mąki wykorzystuje się ugotowane ziemniaki, przygotujecie niesamowicie smaczny deser. Nikt się nie zorientuje, że zawiera warzywo. Musicie spróbować.
Babcine wypieki nie mają sobie równych. Sernik z dodatkiem ziemniaków nie jest wyjątkiem. Niesamowicie wilgotna masa serowa, po upieczeniu nie rozpada się i długo zachowuje świeżość.
Przepis na wilgotny sernik jak u babci
Składniki:
1 kg twarogu półtłustego
około 400 g ziemniaków
250 g masła
8 dużych jaj
330 g cukru
szczypta soli
Jak upiec wilgotny sernik? Babcie korzystają z ziemniaków
Zaczynamy od ugotowania wyszorowanych ziemniaków. Miękkie lekko studzimy, obieramy i rozgniatamy przy pomocy praski. Odstawiamy do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka ucieramy na kogel-mogel z cukrem. Dodajemy do nich masło, chłodne ziemniaki oraz ser.
Dokładnie mieszamy, a na koniec łączymy ostrożnie z pianą. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy około 70 minut. Sernik chłodzimy w uchylonym piekarniku. Przed podaniem możemy udekorować go sosem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite serniki. Szczególnie polecamy pysznie czekoladową Izaurę. Jeśli zaś macie ochotę na wypiek, który będzie niesamowicie kremowy, wybierzcie sernik baskijski.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie? 2 czynności mają ogromne znaczenie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama