Smakosze.pl Porady Pani Marlena odkryła zupełnie nowy sposób na smażenie pączków. Wychodzą perfekcyjnie za każdym razem
Zdjęcia autorstwa Marleny Kaczmarek

Pani Marlena odkryła zupełnie nowy sposób na smażenie pączków. Wychodzą perfekcyjnie za każdym razem

31 stycznia 2024

Tłusty Czwartek już niedługo, więc pora pomyśleć o smażeniu pączków. Nasza czytelniczka, Pani Marlena podzieliła się znakomitym sposobem na smażenie tych smakołyków. Dzięki niemu pączki zawsze wychodzą perfekcyjnie i po prostu rozpływają się w ustach.

Sposób Pani Marleny na perfekcyjne i pyszne pączki

Dostaliśmy list od Pani Marleny, za który dziękujemy, a w nim nasza czytelniczka dzieli się sposobem na smażenie pączków. Pamiętajmy, że już niedługo Tłusty Czwartek, a wraz z nim jedzenie pączków i faworków. Pani Marlena bardzo lubi to święto i wcześniej się do niego przygotowuje. W liście do nas napisała:

Tłusty Czwartek jak dla mnie- zaraz po Bożym Narodzeniu- jest najważniejszym świętem w Roku. Już kilka dni wcześniej planuje, co upiec czy usmażyć . W tym roku padło na pączki z domowym karmelem i mascarpone oraz klasyczne- z marmoladą różaną

Pan Marlena postanowiła przepis przetestować już tydzień przed Tłustym Czwartkiem. Zwykle pączki smażyła w garnku. Jednak teraz wprowadziła tu zmiany. Nasz czytelniczka napisała:

Dotychczas używałam dużego garnka z grubym dnem. Mimo, że korzystałam z termometru, bardzo często moje pączki były niedosmażone, albo spalone

pączki
Zdjęcia autorstwa Marleny Kaczmarek
Ugotuj jajko i włóż do słoika z wodą. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

W czym Pani Marlena smaży pączki?

Nasza czytelnika opisuje, w czym postanowiła usmażyć pączki. Potrzeba okazała się matką wynalazku:

Jako, że tym razem garnek był zajęty, stwierdziłam, że wypróbuję usmażyć moje pączki w woku . Wlałam 1,5 litra oleju do naczynia i gotowałam na małym ogniu . Po około 5 minutach zorientowałam się, że koleżanka nie oddała mi pożyczonego wcześniej termometru.

Pani Marlena monitorowała temperaturę “na oko”. Wrzuciła kawałek ciasta do oleju, gdy zaczęło się rumienić, odczekała około 5 minut. Metoda okazała się skuteczna . Nasza czytelniczka tłumaczyła w liście:

Zazwyczaj pierwsza partia idzie u mnie na stracenie. Bardzo się zdziwiłam, gdy tym razem było inaczej! Wszystkie 45 pączków wyszło idealnie. Żaden nie był spalony ani surowy w środku. Skórka była złocista i chrupiąca

Wok gwarancją kulinarnego sukcesu

Pani Marlena była bardzo zadowolona z efektów smażenia pączków w woku. Tak opisuje swoje kulinarne doświadczenia:

Dzięki temu, że powierzchnia woka była szersza, niż mój garnek, mogłam szybciej uporać się z wysmażeniem wszystkich pączków . Dodatkowo mam wrażenie, że w domu śmierdziało olejem o wiele mniej, niż gdy używałam do smażenia garnka

Nasza czytelnika zapewnia, że teraz będzie już smażyć pączki tylko w woku. Dzięki niemu nie potrzebuje nawet termometru. Pani Marlena opisała też, jak jej gościom smakowały pączki smażone w woku:

Moi goście byli zachwyceni i zgodnie przyznali, że były to najlepsze pączki, jakie dotychczas zrobiłam, a doświadczenie mam spore

Sposób Pani Marleny na obłędnie pyszne nadzienie

Nasza czytelniczka podzieliła się też sposobem na przygotowanie bajecznie pysznego nadzienia do pączków . W liście skierowanym do naszej redakcji napisała:

W małym garnku rozpuściłam cukier i powoli- stale mieszając, wlewałam do niego zagotowaną śmietankę. Na koniec dodałam masło. Gdy wszystkie składniki połączyły się w karmel, wystudziłam miksturę i wlałam do mascarpone z ubitą śmietanką

Sposób Pani Marleny okazał się kulinarnym strzałem w 10! Takie pączki mają wyjątkowy smak. Pani Marlena tłumaczy:

Tak wypełnione pączki posypałam kakao. W smaku przypominało to tiramisu. Od teraz będą smażyć pączki tylko w woku. Temperatura była idealna, a pączki się świetnie zarumieniły

Pani Marlenie gratulujemy kulinarnego sukcesu i dziękujemy za list. Miło nam, że podzieliła się Pani doskonałym sposobem na smażenie pączków . Czas, więc przygotować wok, bo Tłusty Czwartek już niebawem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić prostą i pyszną kolację z cebuli i kiełbasy. Podawaliśmy też przepis na aromatyczne mięso zapiekane w sosie na obiad.

pączki
Zdjęcia autorstwa Marleny Kaczmarek
Masa Polaków robi to po przyniesieniu mięsa ze sklepu. Dietetyk ostrzega, można sobie poważnie zaszkodzić
Gdy nie mam pomysłu na obiad, robię tę zapiekankę. Jest przepyszna i starcza na kilka dni
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy