Ugotuj jajko i włóż do słoika z wodą. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Jajka są smacznym pomysłem na pożywne śniadanie. Często je przyrządzam, a dzięki tej sztuczce pewna czynność stała się dużo prostsza i szybsza. Weź ugotowane jajko, włóż do słoika z wodą i zobacz, co się stanie.
Jedz jajka dla smaku i zdrowia
Jajka jadamy na śniadanie, dodajemy je do rozmaitych dań i przyrządzamy z nich sałatki. Lubimy jeść jajka na miękko, ale nie pogardzimy też jajkiem w wydaniu na twardo. Oprócz smaku jajka dostarczają nam energii, witamin: A, E, D, K, B12 oraz wielu minerałów. Jajka są też bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Jednak, gdy decydujemy się na jajka gotowane, to czeka nas w związku z tym pewna czynność. Przed zjedzeniem jajka musimy je obrać. Wiele osób nie lubi tego robić, bo zabiera to trochę czasu, a tego zwykle na rano brakuje. Jednak pewna sztuczka może ułatwić nam życie w kuchni. Skorzystałam z niej i teraz wszystkim ją polecam.
Masa Polaków robi to po przyniesieniu mięsa ze sklepu. Dietetyk ostrzega, można sobie poważnie zaszkodzićUgotuj jajko i włóż do słoika z wodą, czyli sztuczka w kuchni
Sztuczka, którą polecam, jest bardzo prosta i skuteczna. Musisz ugotować jajko i przygotować słoik z wodą. Powinna ona sięgać do ¼ wysokości słoika. Teraz włóż ugotowane jajko, zakręć słoik i energicznie nim potrząsaj.
Ta czynność doprowadzi do popękania skorupki na jajku. Następnie odkręć słoik, wylej wodę i wyjmij jajko. Obieranie pójdzie jak z płatka. Zajmie dosłownie chwilę, a jajko nie będzie już parzyć cię w palce. Wystarczą dosłownie dwa ruchy, by pozbyć się skorupki z jajka.
Sztuczka, która pomoże w kuchni
Dzięki tej banalnie prostej sztuczce zaoszczędzisz nie tylko czas, ale nie oparzysz palców. Woda w słoiku ochłodzi jajko, a potrząsanie sprawi, że łatwo będzie można pozbyć się skorupki z jajka. Cały proces pójdzie szybko jak nigdy dotąd. Teraz tylko w ten sposób obieram jajka.
Warto skorzystać z tej sztuczki, gdy przyrządzasz śniadanie, ale też, gdy musisz obrać kilka jajek do sałatki. Weź słoik, nalej wodę i wrzuć jajko. Po chwili szybko i bez problemu je obierzesz. Pisaliśmy o tym, czy można jeść filet z kurczaka, który ma białe ślady. Podawaliśmy też przepis na staropolskie pączki od Tomasza Strzelczyka.