Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ugotuj jajko i włóż do słoika z wodą. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 31.01.2024 10:33

Ugotuj jajko i włóż do słoika z wodą. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

jajko
YouTube/@livefree6878

Jajka są smacznym pomysłem na pożywne śniadanie. Często je przyrządzam, a dzięki tej sztuczce pewna czynność stała się dużo prostsza i szybsza. Weź ugotowane jajko, włóż do słoika z wodą i zobacz, co się stanie.

Jedz jajka dla smaku i zdrowia

Jajka jadamy na śniadanie, dodajemy je do rozmaitych dań i przyrządzamy z nich sałatki. Lubimy jeść jajka na miękko, ale nie pogardzimy też jajkiem w wydaniu na twardo. Oprócz smaku jajka dostarczają nam energii, witamin: A, E, D, K, B12 oraz wielu minerałów. Jajka są też bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. 

Jednak, gdy decydujemy się na jajka gotowane, to czeka nas w związku z tym pewna czynność. Przed zjedzeniem jajka musimy je obrać. Wiele osób nie lubi tego robić, bo zabiera to trochę czasu, a tego zwykle na rano brakuje. Jednak pewna sztuczka może ułatwić nam życie w kuchni. Skorzystałam z niej i teraz wszystkim ją polecam. 

jajko
 YouTube/@livefree6878
Masa Polaków robi to po przyniesieniu mięsa ze sklepu. Dietetyk ostrzega, można sobie poważnie zaszkodzić

Ugotuj jajko i włóż do słoika z wodą, czyli sztuczka w kuchni

Sztuczka, którą polecam, jest bardzo prosta i skuteczna. Musisz ugotować jajko i przygotować słoik z wodą. Powinna ona sięgać do ¼ wysokości słoika. Teraz włóż ugotowane  jajko, zakręć słoik i energicznie nim potrząsaj. 

Ta czynność doprowadzi do popękania skorupki na jajku. Następnie odkręć słoik, wylej wodę i wyjmij jajko. Obieranie pójdzie jak z płatka. Zajmie dosłownie chwilę, a  jajko nie będzie już parzyć cię w palce. Wystarczą dosłownie dwa ruchy, by pozbyć się skorupki z jajka.

Sztuczka, która pomoże w kuchni

Dzięki tej banalnie prostej sztuczce zaoszczędzisz nie tylko czas, ale nie oparzysz palców. Woda w słoiku ochłodzi jajko, a potrząsanie sprawi, że łatwo będzie można pozbyć się skorupki z jajka. Cały proces pójdzie szybko jak nigdy dotąd. Teraz tylko w ten sposób obieram jajka.

Warto skorzystać z tej sztuczki, gdy przyrządzasz śniadanie, ale też, gdy musisz obrać kilka jajek do sałatki. Weź słoik, nalej wodę i wrzuć jajko. Po chwili szybko i bez problemu je obierzesz. Pisaliśmy o tym, czy można jeść filet z  kurczaka, który ma białe ślady. Podawaliśmy też przepis na staropolskie pączki od Tomasza Strzelczyka. 

jajko
 YouTube/@livefree6878