Takie pyszne mięso zapiekane w aromatycznym sosie to hit u mnie w domu. Lepsze niż mielone i gołąbki
Ten przepis prezentuje nietypowe podejście do dobrze nam znanej kompozycji. Zapiekamy w nim mięso mielone wymieszane z warzywnymi dodatkami. Na końcu jednak dodajemy coś jeszcze i ten dodatek zmienia oblicze potrawy.
Pieczone kotlety wieprzowe
Coraz popularniejsza staje się metoda, zgodnie z którą przygotowujemy kotlety mielone nieco inaczej niż zwykle. Zamiast dobrze nam znanych smażonych kotletów wkładamy je do piekarnika. Ta metoda ma wiele zalet.
Jedną z nich jest oczywiście ta, że przy takim sposobie gotowania używamy mniej tłuszczu. Oznacza to, że nasze kotlety są zdrowsze. Ale dzięki pieczeniu można też eksperymentować z dodatkami, które zapiekamy razem z naszą potrawą. Taki eksperyment proponujemy w tym wypadku.
Kroję kiełbasę i wrzucam na patelnię razem z cebulą. Ostatnio to moja ulubiona kolacjaKotlety mielone z ryżem
W naszym przepisie do kotletów dodajemy ugotowany ryż. Kanał Leckere Kuche, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, proponuje, by ugotować go do całkowitego wchłonięcia wody. To dobra metoda. Trzeba jednak pamiętać, że jeśli wlewamy do ryżu tylko trochę wody (zazwyczaj podwojoną objętość suchego ryżu), należy ją mniej posolić. Ostatecznie cała sól, którą dodamy, skończy w naszej potrawie.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 100 g ryżu
- ½ główki kapusty pekińskiej
- 2 duże cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- Pół pęczka koperku
- 200 ml śmietany 18%
- 1 jajko
- Sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski
- Olej do smażenia
- Bułka tarta do panierowania
Przygotowujemy mielone z piekarnika
Ryż gotujemy w osolonej wodzie uważając, by go nie przegotować. Odkładamy do lekkiego przestudzenia, w tym czasie przygotowując mięso. Kapustę pekińską szatkujemy, przekładamy do miski i zalewamy dwiema szklankami wrzątku.
Do miski przekładamy mielone mięso. Dodajemy pokrojoną w kostkę jedną cebulę, przeciśnięte 1-2 ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Kapustę dokładnie odciskamy z wody i przenosimy do mięsa. Dodajemy jajko i ryż i mieszamy na jednolitą masę. Z masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy dokładnie w bułce tartej i wykładamy na naoliwioną blachę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 20 minut.
W tym czasie siekamy pozostałą cebulę, a marchew ścieramy na tarce o grubych okach. Cebulę smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli, dodajemy marchewkę i przeciśniętą resztkę czosnku. Smażymy, aż marchew stanie się miękka. Do miseczki wylewamy śmietanę, dodajemy szklankę wody i dokładnie mieszamy. Zalewamy mieszanką warzywa na patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem i chwilę gotujemy aż sos lekko się zagęści.
Kotlety wyjmujemy z piekarnika i łyżką kuchenną nakładamy na nie gotowane w śmietanie warzywa. Do brytfanki wylewamy resztę śmietanowej masy. Ponownie wkładamy do piekarnika – tym razem na 20-30 minut, aż śmietanowa masa ładnie się zapiecze. Po wyjęciu posypujemy świeżym koperkiem.
Wypróbuj też przepisy na zapiekane mięso mielone w ziemniaczanej masie i gulasz z karkówki.