Smakosze.pl Przepisy Papryka faszerowana kaszą i suszonymi pomidorami. Oryginalne danie na obiad lub kolację
canva/AGfoto

Papryka faszerowana kaszą i suszonymi pomidorami. Oryginalne danie na obiad lub kolację

8 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Papryka faszerowana kaszą bulgur i suszonymi pomidorami jest pomysłem na pyszne danie z piekarnika. Nie ma przy nim dużo pracy, wystarczy napełnić warzywa nadzieniem i całość zapiec. Danie jest sycące i pełne smaku, doskonale nadaje się też do odgrzewania.

Warzywa faszerowane możemy przygotować na wiele sposobów. Papryka, bakłażan, czy cukinia będą smakować rewelacyjnie z każdym nadzieniem. Do faszerowania doskonale sprawdzą się kasze, ryż, mięso mielone i kurczak, a także sery, np. feta, mozzarella, parmezan.

Papryka faszerowana kaszą bulgur i suszonymi pomidorami to wegetariańska wersja dania, która posmakuje największym fanom mięsnych potraw. Farsz przygotowany z cukinii, cebuli, oliwek, czosnku i natki pietruszki jest prosty, ale niezwykle aromatyczny. Przysłowiową wisienką na torcie jest starty parmezan, którym posypuję paprykę przed włożeniem do piekarnika.

Wszystkie składniki na farsz przesmażam na mieszance klasycznej oliwy i oliwy z suszonych pomidorów. W ten sposób farsz zyskuje rewelacyjny smak. Ugotowana kasza przechodzi aromatem wszystkich składników. Do naczynia żaroodpornego wlewam niewielką ilość wody, żeby papryka się nie przypaliła. Danie będzie gotowe po 30 minutach pieczenia.

Przepis na paprykę faszerowaną z piekarnika

Składniki:

  • 3 mniejsze papryki czerwone

  • 1 woreczek kaszy bulgur

  • kilka pomidorów suszonych w oliwie

  • garść czarnych oliwek

  • pół małej cukinii

  • cebula czerwona

  • 3 ząbki czosnku

  • pół pęczka natki pietruszki

  • kawałek parmezanu

  • sól, pieprz

  • łyżka oliwy z oliwek

  • łyżka oliwy z suszonych pomidorów

  • suszone oregano

Jak zrobić paprykę faszerowaną kaszą bulgur? Jest lekka i bardzo pożywna

Paprykę umyj i osusz. Odkrój górną część z ogonkiem (nie wyrzucaj) i wyjmij gniazdo nasienne razem z pestkami. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, opłucz zimną wodą i przesyp na talerz.

Na patelni rozgrzej łyżkę zwykłej oliwy i oliwy z suszonych pomidorów. Zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cukinię, oprósz solą i smaż kilka minut. Dodaj pokrojone suszone pomidory, oliwki, czosnek, natkę pietruszki i smaż jeszcze chwilę.

Na patelnię przełóż ugotowaną kaszę i całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dolej odrobinę oliwy, żeby kasza się nie przypaliła. Nadzienie dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano.

Wydrążoną paprykę napełnij farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp startym parmezanem i przykryj odkrojoną wcześniej czapeczką. Do naczynia wlej pół szklanki wody i wstaw całość do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz około 30 minut.

Pomysł na równie pyszne dania? Bakłażan faszerowany serem feta i cukinia faszerowana kaszą jaglaną . Kolację przygotujesz naprawdę szybko, a będzie absolutnym hitem w Twoim domu.

Papryka faszerowana
canva/circlePS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy