Rozpływający się w ustach pieczony bakłażan z fetą. Uczta dla każdego
Pieczony bakłażan z fetą, pomidorami i czerwoną cebulą to pomysł na lekki i pożywny posiłek w greckim stylu. Zapieczone warzywa z serem, gałązkami tymianku i oliwą z oliwek wprost rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na pieczony bakłażan z fetą, idealny na obiad lub kolację.
Bakłażan jest warzywem wprost stworzonym do grillowania, pieczenia, faszerowania. Warzywo zapieczone z greckim serem feta, pomidorkami cherry, czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem to danie idealne na lato. Bakłażan jest pożywny i lekki, jest więc świetnym posiłkiem zarówno na obiad, jak i kolację.
Bakłażan, podobnie jak cukinia, jest warzywem idealnym dla osób będących na diecie. Warzywo jest lekkostrawne, małokaloryczne, ale i sycące, ponieważ zawiera błonnik. Warzywo bogate jest również w witaminy z grupy B, witaminę C, K, a także potas i magnez.
W bakłażanie znajdziemy również silne antyoksydanty, które zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia. Jeśli szukasz pomysłu na lekki posiłek- tu poznasz przepis na bakłażana faszerowanego pieczarkami, jest idealny na podwieczorek i kolację na ciepło.
Przepis na pieczony bakłażan
Składniki na 2 porcje:
bakłażan
pół opakowania sera feta
kilka pomidorków cherry
czerwona cebula
kilka gałązek świeżego tymianku
sól, pieprz
odrobina soku z cytryny do skropienia dania
oliwa z oliwek
Jak zrobić pieczony bakłażan z fetą?
Bakłażan umyj, osusz, przekrój na 4 części. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, poukładaj warzywo, skrop je obficie oliwą i sokiem z cytryny. Na górę pokrusz fetę, dodaj pomidory i pokrojoną cebulę.
Na wierzch poukładaj świeże gałązki tymianku, całość skrop oliwą, dopraw pieprzem i odrobiną soli i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C, piecz 30 minut, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ AGfoto Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: malekulinaria.pl, chillbite.pl