Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekkie i soczyste kotlety mielone bez namaczania bułki. Zastąpi ją niezwykle wartościowy składnik
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.11.2022 16:59

Lekkie i soczyste kotlety mielone bez namaczania bułki. Zastąpi ją niezwykle wartościowy składnik

kotlety mielone
Canva / papkin

Popularne kotlety mielone mają wiele odsłon. Jedną z nich są kotlety z dodatkiem kaszy jaglanej. Dzięki temu zdrowemu składnikowi, do kotletów nie musisz dodawać namoczonej bułki. Kasza z łatwością połączy wszystkie składniki mięsnej masy i zapobiegnie rozpadaniu się jej podczas smażenia.

Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Zawiera m.in. witaminy z grupy B, żelazo a także dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu. Kotlety mielone z jej dodatkiem są ku temu doskonałą okazją.

Przepis na soczyste kotlety mielone z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • sól i pieprz do smaku

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Jak przyrządzić zdrowe kotlety mielone z kasza jaglaną?

1/2 szklanki kaszy jaglanej do kotletów mielonych ugotuj na sypko w szklance osolonej wody. Ugotowaną kaszę odstaw pod przykryciem do ostygnięcia. W tym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę z garnka.

Mięso na kotlety mielone przełóż do dużej miski. Dodaj do niego jajko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przestudzoną kaszę oraz przyprawy. Masę dokładnie wyrób. Jeśli wydaje się zbyt luźna, możesz dodać do niej nieco bułki tartej.

Z wymieszanego mięsa formuj niewielkie kotlety mielone. Każdego kotleta obtaczaj starannie w bułce tartej. Kotlety formuj, aż zużyjesz całe przygotowane mięso.

Na patelni dobrze rozgrzej tłuszcz. Kotlety mielone smaż partiami na rumiany kolor z obu stron. Gotowe kotlety możesz odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu.

Przepis na niezwykłe mielone bez panierowania znamy od babci Tereski. Bezmięsne kotlety z kaszy gryczanej to sprawdzony patent Tomasza Strzelczyka.

kasza jaglana
kasza jaglana

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: