Paprykarz drobiowy Roberta Makłowicza. Prosty sposób na szybkie, pożywne danie
Jeśli nie macie pomysłu na szybki, smaczny posiłek, proponujemy przygotować paprykarz drobiowy z przepisu Roberta Makłowicza. Danie ma niewiele wspólnego z dobrze nam znanym paprykarzem rybnym. Co prawda można je podać z kromką chleba, jednak zaserwowany z ryżem lub kluskami stanowi doskonałe danie obiadowe.
Paprykarz drobiowy z dodatkiem świeżej papryki, soczystych pomidorów i aromatycznych przypraw zachwyci każdego smakosza. Makłowicz danie przygotowuje na tłuszczu z wytopionej słoniny wędzonej, dzięki czemu paprykarz zyskuje charakter i wyraźny smak.
Paprykarz jest potrawą bardzo pożywną, ale i prostą w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się więc jako szybkie danie w nawet najbardziej zabiegany dzień. Paprykarz możemy przechowywać w lodówce albo przełożyć do wyparzonych słoików, zawekować i przechowywać w spiżarni.
Paprykarz drobiowy z przepisu Roberta Makłowicza
Składniki:
-
800 g piersi z kurczaka
-
100 g słoniny wędzonej
-
cebula
-
2 duże papryki czerwone
-
4 soczyste pomidory
-
łyżeczka mąki pszennej
-
łyżka papryki mielonej słodkiej
-
szczypta papryki wędzonej mielonej
-
sól, pieprz
-
1,5 szklanki śmietany 18%
-
natka pietruszki do podania
Jak zrobić paprykarz drobiowy według Makłowicza?
Słoninę pokrój w kostkę i smaż, aż powstaną skwarki, a na patelni wytopi się tłuszcz. Skwarki przełóż na talerz, na tłuszczu zeszklij posiekaną drobno cebulę. Pokrój w kostkę kurczaka, paprykę, pomidory.
Gdy cebula się zeszkli, dodaj kurczaka, wsyp paprykę mieloną słodką i wędzoną, oprósz solą, pieprzem, wymieszaj i smaż przez kilka minut. Dodaj pomidory, paprykę i smaż na małym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie.
Śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do reszty składników, zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem , oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj.
Przygotuj również wyśmienite leczo przepisu Roberta Makłowicza . Jeśli masz ochotę na szybką, pożywną i aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na zupę pomidorową z pomidorów malinowych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak szybko ugotować ziemniaki? Oprócz soli dodaj do wrzątku 1 łyżkę podstawowego produktu
-
Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej
Źródło: podroze-kulinarne