Idealne leczo według Roberta Makłowicza. Uwagę przykuwa jeden szczegół
Poznajcie przepis na idealne leczo według Roberta Makłowicza. Uwagę w nim przykuwa jeden szczegół, a mianowicie brak cukinii. Sprawdźcie, czy może ta bardziej zbliżona do oryginału wersja lecza lepiej wam odpowiada. Pamiętajcie o tym, że potrawa ta dobrze smakuje też na zimno.
Leczo jest chyba jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni węgierskiej. Oczywiście doczekało się już wielu wersji, więc trudno dojść, która z nich jest tradycyjna. Jak jednak ustalił Robert Makłowicz, do klasycznego lecza nie dodaje się cukinii, a także papryki w proszku.
Przepis Roberta Makłowicza na leczo
Składniki:
4 duże cebule
olej
1 kg żółtej papryki
2 ostre papryki czerwone lub zielone
1 kg dojrzałych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
sól
Przygotowanie klasycznego leczo
Cebule obierz, każdą przekrój na pół, pokrój w półplasterki. W rondlu o grubym dnie rozgrzej 4 łyżki oleju, wsyp do niego cebulę i zeszklij ją, co jakiś czas zamieszaj.
Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski lub w dużą kostkę. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Ząbki czosnku obierz, posiekaj.
Pokrojone warzywa dodaj do cebuli, oprósz całość solą. Duś na niedużym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą prawie miękkie.
Potem odkryj pokrywę i duś całość jeszcze kilkanaście minut, by odparował z potrawy nadmiar płynu.
Wskazówka: Robert Makłowicz zaleca podawać leczo z ryżem lub pod koniec gotowania wbić w nie kilka jajek.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na leczo z kiełbasą i cukinią, a także na bezmięsne leczo.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak rozpoznać, czy czereśnie są robaczywe? Mamy najlepszy patent
Najprostszy deser z truskawkami na świecie. Wystarczą 3 składniki
Wyjątkowy przepis Strzelczyka na surówkę z młodej kapusty. Prosto, niedrogo i smacznie
Źródło: polki