Smakosze.pl
placki dyniowe

Canva / peredniankina

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Teraz inne warzywo sprawdzi się najlepiej. 1 dodatek bosko podkręca smak

28 Września 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Przedstawiamy smakowitą alternatywę dla placków ziemniaczanych. Pyszne placki z dyni w wytrawnej odsłonie są doskonałą propozycją zarówno na śniadanie, obiad jak i na kolację. Danie jest kwintesencją jesieni. Placki z dyni smakują wspaniale serwowane same lub z ulubionym sosem czy dipem.

Jesienne placki z dyni są bardzo łatwe do przygotowania. Starta dynia, przyprawy oraz dodatek pysznego żółtego ser sprawiają, że placuszki są bardzo aromatyczne oraz sycące. Wprost nie można się im oprzeć.

gotowanie ziemniaków

Jak szybko ugotować ziemniaki? Oprócz soli dodaj do wrzątku 1 łyżkę podstawowego produktu

CZYTAJ DALEJ

Przepis na kolorowe placki z dyni

Składniki:

  • 1/2 kg miąższu z dyni piżmowej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mąki

  • 1/2 szklanki startego sera żółtego

Przyprawy:

  • 1/2 startej gałki muszkatołowej

  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

  • sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić wspaniałe placki z dyni

Obrany i oczyszczony z pestek miąższ z dyni umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte warzywo na placki z dyni przełóż do miski. Delikatnie odsącz, jeśli dynia puściła dużo płynu i masa jest widocznie rzadka.

Do przygotowanej dyni wbij 2 całe jajka. Dołóż tarty ser żółty. Dopraw masę przyprawami, a następnie wymieszaj. Na koniec masę na placki z dyni wymieszaj ze szklanką mąki.

Placki z dyni smaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika. Wykładaj porcje ciasta i smaż z jednej strony, aż placek zetnie się i pozwoli przewrócić na drugą stronę bez rozpadnięcia.

Usmażone placki z dyni odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj solo lub z wybranym sosem. Wypróbuj te aromatyczne placki z dodatkiem czosnku i sera. Placki z cukinii to miła i oryginalna odmiana.

Canva / Isuhi

Canva / Isuhi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >