Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Teraz inne warzywo sprawdzi się najlepiej. 1 dodatek bosko podkręca smak
Przedstawiamy smakowitą alternatywę dla placków ziemniaczanych. Pyszne placki z dyni w wytrawnej odsłonie są doskonałą propozycją zarówno na śniadanie, obiad jak i na kolację. Danie jest kwintesencją jesieni. Placki z dyni smakują wspaniale serwowane same lub z ulubionym sosem czy dipem.
Jesienne placki z dyni są bardzo łatwe do przygotowania. Starta dynia, przyprawy oraz dodatek pysznego żółtego ser sprawiają, że placuszki są bardzo aromatyczne oraz sycące. Wprost nie można się im oprzeć.
Przepis na kolorowe placki z dyni
Składniki:
1/2 kg miąższu z dyni piżmowej
2 jajka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki startego sera żółtego
Przyprawy:
1/2 startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić wspaniałe placki z dyni
Obrany i oczyszczony z pestek miąższ z dyni umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte warzywo na placki z dyni przełóż do miski. Delikatnie odsącz, jeśli dynia puściła dużo płynu i masa jest widocznie rzadka.
Do przygotowanej dyni wbij 2 całe jajka. Dołóż tarty ser żółty. Dopraw masę przyprawami, a następnie wymieszaj. Na koniec masę na placki z dyni wymieszaj ze szklanką mąki.
Placki z dyni smaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika. Wykładaj porcje ciasta i smaż z jednej strony, aż placek zetnie się i pozwoli przewrócić na drugą stronę bez rozpadnięcia.
Usmażone placki z dyni odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj solo lub z wybranym sosem. Wypróbuj te aromatyczne placki z dodatkiem czosnku i sera. Placki z cukinii to miła i oryginalna odmiana.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne