Smakosze.pl Przepisy Wyborna pasta kanapkowa z ogórków kiszonych
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Rafał Szymczak - Świat Smaku

Wyborna pasta kanapkowa z ogórków kiszonych

23 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowita pasta jajeczna jeszcze nigdy nie była tak pyszna. Za sprawą dodatku w postaci ogórków kiszonych, zyskuje ona wyjątkowych walorów, które wprawią kubki smakowe w stan ekstazy. Kanapki w tej odsłonie zasmakują każdemu.

Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi smakuje obłędnie

Pasta kanapkowa może być przygotowana na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis, w którym jedną z głównych ról grała uwielbiana ryba . Tym razem na pierwszy plan wysuwają się ogórki kiszone.

Już wcześniej nasze podniebienie dopieszczała pasta z buraków . Dziś postawimy na przysmak, który zaskoczy domowników. Kanapki z tą pastą zmienią się w niezwykły specjał, który przyprawia o szybsze bicie serca.

Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi jest bardzo prosta w przygotowaniu i nawet osoby, które stronią od kuchennych aktywności, powinny poradzić sobie z tym przepisem . Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 5 jajek

  • 2 ogórki kiszone

  • 60 g posiekanego szczypiorku

  • 30 g jogurtu naturalnego

  • 15 g musztardy

  • 15 g majonezu

  • sól i pieprz

Pasta jajeczna zmieni kanapki w wyjątkowy specjał

Na początku musimy ugotować jajka na twardo. Najlepiej robić to przez 8 minut . Gotowe jajka drobno kroimy nożem lub blendujemy. Umieszczamy je w misce. Ogórki kiszone rozdrabniamy. Musimy pokroić je w jak najdrobniejszą kostkę.

Ogórki kiszone dodajemy do jajek. Oba składniki wzbogacamy o posiekany szczypiorek. Pasta może zawierać również rzeżuchę, jednak ten składnik nie jest konieczny . Do składników dodajemy jogurt naturalny, musztardę i majonez.

Pasta na kanapki jest już prawie gotowa. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i doprawić ją solą oraz pieprzem . Smakołyk jest od razu gotowy do jedzenia. Idealnie sprawdza się z pieczywem żytnim.

Oczywiście nasza pasta może zawierać również inne dodatki. Godne uwagi są posiekane nasiona słonecznika lub suszone pomidory . Ogranicza nas własna inwencja. Czasami warto pozwolić sobie na odrobinę eksperymentów w kuchni. Przepis na podobną pastę można znaleźć na YouTube na kanale Rafał Szymczak Świat Smaku. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Stare Gary

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy