Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z ogórków kiszonych i uwielbianej ryby zrobisz rewelacyjną pastę do kanapek. Ucieszy się z niej każdy domownik
Sara Karaszewska
Sara Karaszewska 01.02.2021 01:00

Z ogórków kiszonych i uwielbianej ryby zrobisz rewelacyjną pastę do kanapek. Ucieszy się z niej każdy domownik

Pasta
pixabay.com/HolgersFotografie

Pasta do kanapek to idealne rozwiązanie, jeśli śniadanie z dodatkiem sera czy wędliny już ci się znudziło. Dodatkowo te, z dodatkiem warzyw, pomogą dostarczyć organizmowi prozdrowotnych składników odżywczych. W sieci jest mnóstwo przepisów na aromatyczne pasty do smarowania, które cieszą się coraz większą popularnością.

Dużo mówi się na temat połączenia, jakim jest makrela wraz z kiszonymi ogórkami. Te dwa składniki idealnie do siebie pasują, tworząc niebanalne połączenie. Dziś coraz więcej ludzi decyduje się na pasty zrobione samodzielnie w domu, a wszystko dlatego, że mamy pełną kontrolę nad tym, co mamy na talerzu.

Dzięki samodzielnemu wykorzystaniu składników o dobrej jakości otrzymamy produkt, który okaże się bombą witaminową. Podajemy przepis, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Od teraz pasta z makreli i ogórków będzie częściej gościć na waszych talerzach.

Pasta do smarowania w kilka minut

Tak naprawdę możemy stworzyć ją z ulubionych składników, wprowadzając na swoje talerze powiew świeżości. Sklepowe półki uginają się od propozycji dyskontów, jednak nie wszystkie smarowidła mogą pochwalić się dobrym składem.

Często wzbogacane są o chemiczne dodatki czy wzmacniacze smaku, które z całą pewnością dałoby się pominąć. Jeśli zależy ci na odpowiedniej kondycji zdrowotnej i dbasz o to, co jesz na co dzień, polecamy zrobić taką pastę samodzielnie. Ta z ogórków i makreli jest nie tylko banalna do przygotowania, ale przede wszystkim zajmie wam dosłownie chwilę. Efekt zachwyci wszystkich smakoszy. Nawet tych najbardziej wymagających.

Składniki:

  • 1 duża, wędzona makrela

  • 4 jajka ugotowane na twardo 

  • 2 średnie ogórki konserwowe 

  • kawałek czerwonej cebuli 

  • 2 łyżki majonezu

  • łyżeczka musztardy

  • garść siekanego szczypiorku

  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Makrelę wykładamy na desce do krojenia. Dzielimy ją na dwie części i usuwamy ogon oraz głowę. Ważnym elementem jest również wyjęcie ości. Odrywamy kawałki pozostałego mięsa, sprawdzając, czy nie zostały w nim ości. Kiedy upewnimy się, że makrela została dokładnie oczyszczone, przekładamy kawałki na talerz i rozdrabniamy widelcem.

Cztery jajka gotujemy na twardo. Obieramy je ze skorupki i siekamy na drobno. W tym artykule podaliśmy wskazówki, jak we właściwy sposób ugotować jajka na twardo. Dodatkowo polecamy nie wyrzucać skorupek, ponieważ są one znane ze swoich niesamowitych właściwości. Pisaliśmy o tym tutaj.

Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. To samo robimy ze szczypiorkiem oraz czerwoną cebulą. Do miseczki przekładamy dwie łyżki dobrego majonezu, łyżeczkę musztardy delikatesowej oraz dorzucamy świeżo mielony pieprz. 

Wszystkie składniki przekładamy do jednego naczynia i dokładnie mieszamy ze sobą. Gotową pastę z makreli warto wzbogacić o świeże zioła. Życzymy smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: aniagotuje.pl

Tagi: Przepis