Smakosze.pl Przepisy Pasta „Awanturka” z sardynek, twarogu i ogórków kiszonych
canva/arfo, Getty Images

Pasta „Awanturka” z sardynek, twarogu i ogórków kiszonych

2 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Pasta kanapkowa nieodzownie łączy się śniadaniem, kiedy to wiele osób może przełknąć jedynie delikatne potrawy. Pasta "Awanturka" wykonana jest na bazie sera twarogowego, sardynek w zalewie z oleju oraz ogórków kiszonych. Słoność małych rybek w połączeniu z kwaśnością ogórków tworzy doskonały sposób na szybkie i smaczne śniadanie.

Pasta kanapkowa "Awanturka" z początku może sprawiać wrażenie nietrafionego pomysłu - jak bowiem współpracować ma ze sobą ryba, biały ser oraz kiszonka? W praktyce okazuje się, że składniki wzajemnie się nie tylko "lubią", lecz również wzmacniają swoje właściwości smakowe.

Pastę najlepiej rozsmarowywać na pieczywie pełnoziarnistym wypieczonym w większości z mąki razowej. Dzięki temu chleb nie zginie pod naporem silnego smaku pasty i także będzie wyczuwalny podczas jedzenia.

Przepis na pastę "Awanturkę"

Składniki:

  • 200 g twarogu

  • 1 puszka sardynek w oleju

  • 3 łyżeczki śmietany 18%

  • 1 łyżka ketchupu

  • pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku

  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku

  • sól

  • pieprz

  • 2 kiszone ogórki

Zacznij od wyjęcia sardynek z puszki i odsączenia ich z nadmiaru oleju. Następnie umieść je na desce do krojenia i bardzo drobno posiekaj. Przed krojeniem możesz oczyścić środki sardynek, choć nie jest to konieczne.

Do miski wrzuć twaróg, sardynki, ketchup oraz kwaśną śmietanę. Rozdrobnij wszystko widelcem na jednolitą masę. Ogórki kiszone odsącz z zalewy. Możesz pokroić je w drobną kostkę i dodać do pasty lub w plasterki i kłaść je na gotowych kanapkach - wybór należy do ciebie.

Do pasty wsyp słodką i ostrą paprykę, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Wymieszaj ją jeszcze raz i schowaj do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły. Podawaj na grubo krojonym pieczywie. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować faszerowane bakłażany. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.

Puszka sardynek

Źródło zdjęcia: canva/Kuvona, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: filozofiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy