Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zaskakujące w smaku śledzie w śmietanie - z porem zamiast cebuli

Zaskakujące w smaku śledzie w śmietanie - z porem zamiast cebuli

Śledzie w śmietanie z porem
canva/Szakaly

Śledzie w śmietanie są jednym z dość popularnych sposób podawania tej ryby. Dodajmy do nich pora zamiast cebuli, a smak będzie głębszy i bardziej satysfakcjonujący. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.

Wyjaśnialiśmy wam już, czym różnią się śledzie od matiasów i podpowiadaliśmy jak przyrządzić sałatkę z tej pysznej ryby. Tym razem wracamy z recepturą na wyśmienity klasyk — śledzie w śmietanie. Prosty przepis z dodatkiem pora zachwyci smakiem i niebagatelnymi dodatkami. Skusicie się?

Przepis na doskonałe śledzie w śmietanie

Składniki:

  • 800 g śledzi

  • biała część dwóch średnich porów

  • 2 spore ogórki kiszone

  • nieco więcej niż 1/3 szklanki majonezu

  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie. W tym artykule przedstawialiśmy wam pełną instrukcję pozwalającą dobrze odsolić rybę. Wymoczonego śledzia kroimy w kostkę i przenosimy do miski.

Pora płuczemy z brudu i kroimy w półtalarki. Sparzamy go wrzątkiem, by był nieco łagodniejszy. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o mniejszych oczkach i łączymy je z rybą oraz z porem.

Śmietanę mieszamy z majonezem. Dodajemy ją do śledzi i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Podajemy ze świeżym chlebem razowym. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Wskazówka: do przepisu najlepsze będą śledzie matiasy, które są niezwykle delikatne. Por, ogórek i śmietana idealnie uzupełnią ten smak.

Por idealnie pasuje do śledzi w śmietanie
Por idealnie pasuje do śledzi w śmietanie

Źródło zdjęcia: canva/ vikif

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram