Zaskakujące w smaku śledzie w śmietanie - z porem zamiast cebuli
Śledzie w śmietanie są jednym z dość popularnych sposób podawania tej ryby. Dodajmy do nich pora zamiast cebuli, a smak będzie głębszy i bardziej satysfakcjonujący. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.
Wyjaśnialiśmy wam już, czym różnią się śledzie od matiasów i podpowiadaliśmy jak przyrządzić sałatkę z tej pysznej ryby. Tym razem wracamy z recepturą na wyśmienity klasyk — śledzie w śmietanie. Prosty przepis z dodatkiem pora zachwyci smakiem i niebagatelnymi dodatkami. Skusicie się?
Przepis na doskonałe śledzie w śmietanie
Składniki:
800 g śledzi
biała część dwóch średnich porów
2 spore ogórki kiszone
nieco więcej niż 1/3 szklanki majonezu
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w wodzie. W tym artykule przedstawialiśmy wam pełną instrukcję pozwalającą dobrze odsolić rybę. Wymoczonego śledzia kroimy w kostkę i przenosimy do miski.
Pora płuczemy z brudu i kroimy w półtalarki. Sparzamy go wrzątkiem, by był nieco łagodniejszy. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o mniejszych oczkach i łączymy je z rybą oraz z porem.
Śmietanę mieszamy z majonezem. Dodajemy ją do śledzi i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Podajemy ze świeżym chlebem razowym. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Wskazówka: do przepisu najlepsze będą śledzie matiasy, które są niezwykle delikatne. Por, ogórek i śmietana idealnie uzupełnią ten smak.
Źródło zdjęcia: canva/ vikif
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: winiary