Patent babci Tereski na cudowny, rozgrzewający krupnik
Krupnik wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem - to wtedy pochłanialiśmy jej największe ilości. Zupa ma genialne właściwości rozgrzewające, a duża zawartość warzyw i mięsa syci i dostarcza energii na długie godziny. Pokazujemy, jak przygotować krupnik babci Tereski, który posmakuje każdemu, a w głodnych nostalgii wzbudzi wspomnienia z dzieciństwa.
Krupnik najczęściej gotowany jest na bulionie warzywnym, jednak niektórzy preferują zupy o bardziej intensywnym i głębszym smaku, w taki wypadku można przygotować ją na bulionie mięsnym. Doskonale sprawdza się w tym celu klasyczny rosół, można również sporządzić bulion na wieprzowinie i kościach.
Dawniej najróżniejsze kasze były głównym źródłem węglowodanów i energii, lecz w obecnych czasach pierwsze miejsce zajęły ziemniaki. Poniższa zupa jest więc wspaniałą okazją do wprowadzenia do diety kasz, które są znacznie zdrowsze i pożywniejsze.
Przepis na krupnik babci Tereski
Składniki:
-
300 g kości ze schabu
-
4 łyżki kaszy jęczmiennej
-
3 łyżki kaszy jaglanej
-
5 ziemniaków
-
3 marchewki
-
1 pietruszka
-
1 cebula
-
por
-
2 ząbki czosnku
-
ćwiartka selera
-
2 łyżki masła
-
3 liście laurowe
-
5 ziarenek ziela angielskiego
-
sól
-
pieprz
-
natka pietruszki
-
koperek
Gotowanie rozpocznij od zalania schabowych kości 2,5 litrami zimnej wody. Postaw je na gazie o średniej mocy i zacznij gotować. Zbieraj szumowiny z powierzchni, a po 20 minutach wrzuć liście laurowe oraz ziele angielskie.
Marchewkę, pietruszkę, selera i pora obierz i umyj pod bieżącą wodą. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce, selera pokrój w mniejsze kawałki a pora w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę lub piórka i podsmaż na maśle na złoty kolor.
Wrzuć warzywa do garnka i gotuj przez 10 minut. Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w kostkę. Dodaj je do zupy. Posiekaj czosnek i także wrzuć do wywaru. Dopraw go świeżo zmielonym pieprzem, świeżo siekaną natką pietruszki oraz koperkiem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykonać zupę kalafiorową z dodatkiem dyni i kurkumy. Ten tekst wyjawia przepis na rozgrzewającą zupę cebulową.
Źródło zdjęcia: canva/AlexPro9500, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak prawidłowo gotować parówki? Zdradzamy najważniejsze zasady
-
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
-
Aksamitne racuchy na maślance. Bez drożdży i proszku do pieczenia
Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram