Aksamitne racuchy na maślance. Bez drożdży i proszku do pieczenia
Racuchy często goszczą na naszych stołach. Są doskonałym deserem, zwykle przyrządzanym z jabłkami przy użyciu drożdży. Warto jednak nieco odejść od klasyki i zamiast drożdży i owoców użyć maślanki. Składnik ten nada ciastu niezwykłej lekkości i sprawi, że wyjdą miękkie oraz przyjemnie wilgotne w środku. Będą w sam raz do podania na śniadanie. Dajcie się skusić, a pokochacie ten smak.
Przedstawialiśmy wam już różne wariacje na temat racuchów. Na naszej stronie znajdziecie zarówno przepis na wariant bez jajek, jak i wytrawną kompozycję składającą się z tych delikatnych placuszków.
Racuszki przygotowane na maślance wychodzą bardzo puszyste. Nawet jeśli ułożycie je jeden na drugim, nie opadną i pozostaną przyjemnie puchate. Są też wilgotne w środku i wyjątkowo miękkie, przez co w odbiorze przypominają pączki. Spróbujcie ich koniecznie.
Przepis na wyjątkowe racuchy na maślance
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki maślanki naturalnej
2 łyżki cukru
1 średnie jajko
1 łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka soli
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Jaja i maślankę doprowadzamy do temperatury pokojowej. Maślankę umieszczamy w misce, wbijamy jajo. Dokładnie mieszamy np. przy pomocy rózgi kuchennej.
Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Ponownie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy jeszcze łyżeczkę sody i mieszamy dłużej niż wcześniej, a następnie masę odstawiamy, aby składniki się połączyły.
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy cieniutką warstwę oleju. Wykładamy porcje na racuchy — każdy z nich niech stanowi kopiasta łyżka ciasta. Placuszki smażymy na średniej mocy palnika przez około 3 minuty. W tym czasie powinny się lekko zrumienić.
Wtedy też przewracamy je na druga stronę i podsmażamy jeszcze chwilę, aż ona osiągnie pożądany wygląd. Gotowe odkładamy na talerz. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno ze słodkimi dodatkami np. sezonowymi owocami.
Źródło zdjęcia: canva/blazhulia
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak prawidłowo gotować parówki? Zdradzamy najważniejsze zasady
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
Aksamitne racuchy na maślance. Bez drożdży i proszku do pieczenia
Źródło: aniagotuje Zapraszamy na nasz Instagram