Smakosze.pl
Gotowanie parówek

canva/hamik

Jak prawidłowo gotować parówki? Zdradzamy najważniejsze zasady

21 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Po parówki sięgamy czasem na śniadanie. Produkt ten, jeśli zawiera dobrej jakości mięso, jest całkowicie bezpieczny. Można jednak w prosty sposób sprawić, by stał się szkodliwy. Wystarczy parówki przegotować. Zbyt długie ogrzewanie nie tylko powoduje pękanie i utratę smaku wyrobu, ale też negatywnie wpływa na ich wartość odżywczą. Dowiedzcie się co zrobić, by przyrządzić je poprawnie.

O tym, że Polacy źle gotują parówki, mówił już jakiś czas temu Robert Makłowicz. Kucharz wskazywał właśnie na zdrowotny aspekt i apelował, by jedynie ogrzewać ten przysmak. Mamy jeszcze kilka innych wskazówek, które zwiększą wasze bezpieczeństwo.

Ciasto krówkowe

Ciasto bez pieczenia w 10 minut - krówkowy deser zachwyca smakiem

CZYTAJ DALEJ

Co zrobić by parówki były smaczne i nieszkodliwe?

Przede wszystkim wyjmujemy je wcześniej z lodówki. Najlepiej na około 20 minut przed posiłkiem. W ten sposób unikniecie szoku termicznego i szansa, że parówki pękną, znacznie spadnie. A o to chodzi, bo pęknięte parówki tracą smak podczas ogrzewania.

Drugą kwestią, o którą należy zadbać, jest kolejność gotowania. Zawsze najpierw zagotowujemy wodę, a dopiero do wrzątku wkładamy nasze parówki. To nie tylko przyspieszy ich ogrzanie, ale też zapobiegnie wypłukaniu smaku wyrobu.

Warto także pamiętać o usunięciu osłonki z parówki. Dotyczy to jednak tylko tych produktów, które mają plastikowe otoczki. Produkty premium często mają flaczek wykonany z naturalnych składników. Taki możemy zostawić na czas gotowania.

Parówki, jak wspominaliśmy, podgrzewamy we wrzątku, ale niezbyt intensywnie. Co to oznacza? Po włożeniu ich do wody ogień pod garnkiem zmniejszamy i pozostawimy je tak na chwilę. Pod żadnym pozorem nie przykrywamy też garnka.

Wtedy możemy przegapić moment, w którym parówki są już wystarczająco ciepłe. Poskutkuje to rozgotowaniem produktu, a być może nawet pęknięciem. Zbyt długie gotowanie parówek nie jest zalecane. Wyrób zawiera sole peklujące, które podczas długotrwałego ogrzewania ulegają rozkładowi na związki potencjalnie niebezpieczne.

Czas gotowania najlepiej wybrać, kierując sposobem przyrządzenia zalecanym przez producenta. Parówki można spożywać na zimno, więc naprawdę wystarczy je tylko odrobinę ogrzać, jeśli chcemy zjeść ciepłe śniadanie. Warto też pokusić się o zapieczenie ich w cieście. W tej wersji też będą smaczne.

Parówki serwowane na śniadanie

Parówki serwowane na śniadanie powinny być tylko podgrzane

Źródło zdjęcia: canva/piyato

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Szczegóły najnowszej oferty Biedronki

Czytaj więcej >
kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >