Patent Kuronia na soczyste kotlety schabowe. Trick z liściem laurowym zachwyci każdego
Często przyrządzacie schabowe? Poznajcie patent Kuronia na soczyste kotlety schabowe. Jesteśmy przekonani o tym, że jego trick z liściem laurowym zachwyci każdego. Tak przygotowane kotlety będą pełne smaku i aromatu i z pewnością posmakują całej rodzinie.
Choć przed smażeniem kotlety schabowe wystarczy tylko rozbić i oprószyć przyprawami, to jednak warto je zamarynować. Dzięki temu mięso będzie smaczniejsze, bardziej kruche i soczyste. W czym zamarynować mięso na kotlety? Popularna jest marynata z mleka i cebuli, ale Jakub Kuroń poleca ciekawą marynatę z dodatkiem przypraw.
Patent Kuronia na soczyste kotlety schabowe
Składniki:
-
4 plastry schabu środkowego
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
2-3 listki laurowe
-
4-5 ziaren ziela angielskiego
-
sól, pieprz
-
500 ml mleka
-
3/4 szklanki mąki
-
1 jajko
-
1 szklanka bułki tartej
-
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie kotletów schabowych
Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Rozbij je kuchennym tłuczkiem z obu stron, by miały grubość nie więcej niż 1/2 cm. Oprósz solą i pieprzem.
Cebulę obierz, pokrój w krążki. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę, natrzyj nim kotlety, włóż do pojemnika. Obłóż je cebulą i liśćmi laurowymi, dodaj ziele angielskie.
Kotlety z dodatkami zalej mlekiem. Pojemnik zamknij, wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie plastry mięsa osącz z marynaty i osusz papierowymi ręcznikami. Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu.
Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w tartej bułce. Kładź na patelnię i smaż, aż będą z obu stron rumiane.
Poznaj przepis na kotlety schabowe w miodzie i musztardzie , a także na schabowe w ziołach i majonezie według receptury Ewy Wachowicz .
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najbardziej soczyste siekane kotlety z kurczaka. Tajnym składnikiem jest majonez
-
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
-
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Źródło: kuron