Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Sprawdźcie, jak zrobić pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Ta wielkanocna klasyka swój doskonały smak zawdzięcza gotowaniu na wędzonych kościach schabowych. Nie bez znaczenia są też inne dodatki. Świąteczny żurek podajcie obowiązkowo z cząstkami gotowanego jajka i kawałkami białej kiełbasy.
Trudno wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie bez tradycyjnego żurku. Jednak ta pożywna i wyrazista zupa doskonale smakuje również w porze obiadowej. By miała pełen smak, warto ją ugotować na wędzonce. Mogą to być wędzone żeberka, kawałek wędzonego boczku, czy tak, jak w naszym przepisie wędzone kości od schabu.
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą
Składniki:
-
50 dag wędzonych kości od schabu
-
1 pietruszka
-
2 marchewki
-
kawałek selera
-
1 cebula
-
2-3 listki laurowe
-
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
-
0,5 l zakwasu na żur
-
100 ml śmietanki 30 proc.
-
100 ml śmietany kwaśnej 18 proc.
-
6 sztuk białej kiełbasy
-
2 łyżki oleju
-
2-3 ząbki czosnku
-
majeranek
-
sól, pieprz
Przygotowanie żurku
Kości schabowe opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 3 l zimnej wody. Zagotuj, usuń szumowiny, dodaj obrane i pokrojone warzywa, a także listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu.
Całość gotuj do czasu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wtedy wyjmij kości z wywaru, obierz je z mięsa, mięso wrzuć do zupy.
Zakwas na żur wymieszaj ze śmietanką i śmietaną. Rozprowadź częścią gorącej zupy, wlej do garnka, wymieszaj, zagotuj.
Białą kiełbasę podsmaż na patelni z olejem. Duś pod przykryciem ok. 15 minut. Pokrój na kawałki, dodaj do zupy.
Do zupy dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek, trochę soli i pieprzu. Gotuj kilka minut, w razie potrzeby dopraw do smaku. Żurek podawaj z cząstkami jajka.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na żurek z chrzanem , a także na błyskawiczny żurek .
Źródło zdjęcia: canva/Aneta_Gu
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Rozpływająca się w ustach rolada z boczku. Tani i banalny wielkanocny obiad
-
Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca
-
Wyborne tosty francuskie z chałki. Idealne na szybkie, słodkie śniadanie
Źródło: piatnica