Rozpływająca się w ustach rolada z boczku. Tani i banalny wielkanocny obiad
Szukacie pomysłu na tani i banalnie prosty obiad wielkanocny? Przygotujcie rozpływającą się w ustach roladę z boczku. Jak ją zrobić? Wystarczy ponacinać mięso i natrzeć mieszanką aromatycznych przypraw. Boczek będzie na tyle pyszny, że błyskawicznie zniknie z talerzy.
Boczek nieczęsto pojawia się na świątecznych stołach, bo wiele osób nie uważa go za szlachetne mięso. Jest to z pewnością związane z tym, że zawiera dużo tłuszczu. Jednak trzeba pamiętać o tym, że tłuszcz jest nośnikiem smaku i mało jakie mięso będzie smakować tak dobrze, jak boczek. Zwłaszcza jeśli przed pieczeniem natrze się go intensywnymi przyprawami.
Rozpływająca się w ustach rolada z boczku
Składniki:
1 kg chudego, surowego boczku
przyprawa do wieprzowiny
1 łyżka musztardy
majeranek
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Przygotowanie rolady
Boczek opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Przekrój go wzdłuż, nie docinając do końca, tak by powstał większy, ale cieńszy płat mięsa.
Mięso natrzyj przyprawą do wieprzowiny, a także solą i pieprzem. Musztardę wymieszaj z 2 łyżeczkami majeranku, przepuszczonym przez praskę czosnkiem i olejem.
Powstałą mieszanką posmaruj jedną stronę mięsa. Potem zwiń mięso w roladę, tak, by przyprawy znalazły się w środku. Obwiąż całość kuchenną nicią.
Roladę obsmaż na oleju, a potem oprósz majerankiem i zawiń w kawałek folii aluminiowej. Piecz ją ok. 45 minut w 180 st. C.
Wskazówka:
Do rolady z boczku doskonałymi dodatkami będzie chrzan lub ćwikła, a także gotowane lub pieczone ziemniaki.
Po więcej pomysłów na to, jak przygotować boczek zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tam np. przepis na gotowany boczek od Tomasza Strzelczyka, a także na pieczony boczek z chrupiącą skórką.
Źródło zdjęcia: canva/akarlas
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nietypowe gołąbki małopolskie doskonałe na Wielkanoc. Znikną ze stołu jako pierwsze
Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca
Wyborne tosty francuskie z chałki. Idealne na szybkie, słodkie śniadanie
Źródło: przepisy