Wyborne tosty francuskie z chałki. Idealne na szybkie, słodkie śniadanie
Tosty francuskie są idealnym pomysłem na zagospodarowanie nieco już zapomnianego pieczywa. Tym razem do ich przygotowania wykorzystamy słodką chałkę. Puszysta masa skąpana będzie w jajeczno-mlecznym sosie i okraszona słodkimi owocami. Skradnie serca wielu łasuchów.
Tosty francuskie są delikatnym, często słodkim daniem śniadaniowym, które przygotowuje się naprawdę sprawnie. Wykorzystując chałkę zamiast pieczywa tostowego, uzyskamy świetną, słodką bazę, która z owocami smakować będzie obłędnie. Koniecznie spróbujcie — tosty stanowią pyszną alternatywę dla omletu biszkoptowego i racuchów śniadaniowych.
Przepis na doskonałe tosty francuskie z chałki
Składniki:
4 grube kromki chałki
2 jaja
pół szklanki mleka
truskawki lub inne owoce
cukier
masło do smażenia
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski, wlewamy mleko. Mieszamy całość widelcem, aż się ładnie połączy. W płaskim naczyniu układamy kromki chałki i wylewamy na nie masę — chcemy, by pieczywo ją wchłonęło.
Gdy tak się stanie, na dwóch z nich układamy grubą warstwę pokrojonych owoców i posypujemy ją cukrem. Dwie pozostałe kromki wykorzystujemy do przykrycia tostów. Na patelni rozgrzewamy masło.
Tosty smażymy z obu stron przy niezbyt dużym ogniu, aby dobrze się zrumieniły, lecz nie przypaliły. Gotów tosty możemy posypać cukrem pudrem lub podać je z bitą śmietaną czy stopioną czekoladą. Smacznego.
Wskazówka: warto używać owoców sezon, które doskonale smakują. Zimą może to być np. jabłko czy gruszka. Ważne tylko, by użyte produkty nie miały w sobie zbyt dużo wilgoci. Czasem mus czy konfitura sprawdzą się lepiej niż pokrojone w plastry surowe owoce.
Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Monyakova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem - idealne na Wielkanoc. Każdy poprosi o dokładkę
Jak przechowywać chleb, żeby nie wysechł i nie spleśniał? Mamy garść praktycznych porad
Wielkanocna szynka według przepisu Ewy Wachowicz. Sekret tkwi w marynacie
Źródło: mojegotowanie