Smakosze.pl Przepisy Pełen zapachu keks siostry Anieli. Najprostsza i najtańsza receptura
canva/wideonet

Pełen zapachu keks siostry Anieli. Najprostsza i najtańsza receptura

15 kwietnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Keks siostry Anieli to doskonały pomysł na wielkanocne ciasto. Keks jest bardzo prosty, tani i szybki, a jego smak i wygląd zachwycą wszystkich miłośników słodkości. Poznaj przepis na pełen zapachu keks siostry Anieli.

Keks to bardzo uniwersalne, smaczne i proste ciasto. Jest idealne zarówno na Boże Narodzenie, Wielkanoc, jak i wyśmienity deser do kawy. Wyrośnięte, puszyste ciasto z kolorowymi, słodkimi dodatkami sprawi, że cała blacha zniknie jeszcze tego samego dnia.

Siostra Aniela dodaje do keksa rum i owoce kandyzowane, dzięki którym ciasto ma niepowtarzalny smak i aromat. Gotową mieszankę owoców kupisz w każdym sklepie spożywczym lub markecie, możesz również przygotować ją samodzielnie z ulubionych składników.

Do keksa dodaj morele, papaję, kiwi, daktyle, pomarańcze, rodzynki. Ciasto będzie miało wtedy idealny smak i będzie wyglądać świeżo i bardzo apetycznie. Keks udekoruj lukrem lub cukrem pudrem, a na wierzch poukładaj również owoce kandyzowane.

Pełen zapachu keks siostry Anieli

Składniki na formę do keksów:

  • szklanka mąki

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • kostka margaryny

  • łyżka rumu

  • 5 jajek

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 250 g owoców kandyzowanych

Dodatkowo:

  • masło i bułka tarta do wysmarowania blachy

  • lukier lub cukier puder do dekoracji

  • owoce kandyzowane do dekoracji (opcjonalnie)

Jak zrobić keks siostry Anieli?

Oddziel białka od żółtek, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzyj mikserem, dodając stopniowo cukier puder i cukier wanilinowy. Do masy dodaj żółtka, rum i miksuj jeszcze chwilę.

Zmniejsz obroty miksera, wsyp mąkę przesianą z proszkiem i miksuj do połączenia wszystkich składników, następnie dodaj owoce kandyzowane i wymieszaj łyżką. Z białek ubij sztywną pianę, przełóż ją do reszty składników i ponownie delikatnie wymieszaj.

Nastaw piekarnik na 170 stopni C z opcją grzania góra- dół. Formę keksową wysmaruj masłem, oprósz bułką i przełóż ciasto, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz godzinę, do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjmij ciasto z blachy i pozwól mu ostygnąć. Chłodny kek oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem i udekoruj owocami kandyzowanymi, smacznego.

Owoce kandyzowane

Źródło zdjęcia: canva/ DimaSobko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aromatycznepodróże.blogspot.com

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy