Smakosze.pl Przepisy Pieczarki faszerowane aromatycznym serem. Ciepła przekąska nie tylko dla kibiców
canva/ PeteerS

Pieczarki faszerowane aromatycznym serem. Ciepła przekąska nie tylko dla kibiców

22 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pieczarki faszerowane camembertem są świetnym pomysłem na ciepłą przekąskę na imprezę czy na mecz. Pieczarki zapieczone z farszem z dodatkiem cebuli, natki pietruszki i aromatycznego sera dosłownie rozpływają się w ustach. Żadna inna przekąska nie dorówna im pełnią smaku.

Przekąski są nieodzownym elementem każdego spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Zapomnij o gotowych produktach, jak chipsy i mrożone bagietki albo pizza. Pyszne i zdrowe przekąski przygotujesz błyskawicznie w domu.

Pieczarki faszerowane to jedna z moich ulubionych przegryzek na ciepło. Pieczarki są tanie, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Pieczarki piekę około 30 minut w mocno nagrzanym piekarniku.

Pieczarki faszerowane camembertem wychodzą perfekcyjnie za każdym razem. Farsz przygotowany z cebuli, trzonów grzybów i natki pietruszki jest niezwykle smaczny. W połączeniu z zapieczonym serem pleśniowym dosłownie rozpływa się w ustach.

Prosty przepis na pieczarki faszerowane camembertem

Składniki:

  • 10 dużych pieczarek

  • 120 g sera camembert

  • duża cebula

  • jajko

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki bułki tartej

  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić pieczarki faszerowane? Pyszna przekąska będzie gotowa błyskawicznie

Z pieczarek oderwij nóżki i zetrzyj je na tarce. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej kapelusze grzybów. Posiekaj drobno cebulę. Zeszklij ją na maśle, dodaj starte grzyby, oprósz je solą i pieprzem i smaż kilka minut.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki, tartą bułkę i jajko. Farsz wymieszaj i dopraw do smaku. Nadziej nim grzyby, następnie każdą pieczarkę przykryj plasterkiem sera camembert. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piecz całość ok. 30 minut.

Pomysł na równie szybką przekąskę? Przygotuj ziołowe paluchy z ciasta francuskiego oraz quesadillę z kurczakiem . Proste dania na ciepło zachwycą każdego.

ser camembert
canva/grafvision

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy