Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szarlotka rozpadajka. Pyszny deser, który przygotujesz bez jajek i masła. Absolutny hit

Szarlotka rozpadajka. Pyszny deser, który przygotujesz bez jajek i masła. Absolutny hit

Szarlotka rozpadajka
canva/rudisill

Szarlotka rozpadajka jest wyśmienita. Kwaśne jabłka tym razem poddusimy i połączymy z ciastem rozcieranym w palcach, które przygotujemy płatków owsianych, mąki i margaryny. Będzie prosto i pysznie, a w waszym domu zagości cudowny zapach owoców z cynamonem. Spróbujecie?

Prosta w przygotowaniu szarlotka rozpadajka inspirowana jest kalifornijskim deserem apple crumble, przez niektórych nazywanym też jabłkowymi okruchami. Najważniejszym elementem tego przysmaku są płatki owsiane tworzące smakowitą - a po upieczeniu pysznie rumianą i chrupiącą — kruszonkę.

Aromatyczny jabłkowy wypiek świetnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty, a najlepiej smakuje w towarzystwie lodów waniliowych. Możecie oczywiście podać go z bitą śmietaną czy rodzynkami. Wybierzcie, co lubicie.

Przepis na szarlotkę rozpadajkę

Do przygotowania nietypowego deseru przyda się blacha o wymiarach 35 cm x 12 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia lub delikatnie smarujemy odrobiną margaryny albo oleju kokosowego.

Składniki na ciasto:

  • 110 g płatków owsianych górskich

  • 110 g cukru

  • pół kostki margaryny

  • 75 g mąki pszennej

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 25 g wiórków kokosowych (można pominąć)

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg kwaśnych jabłek np. szarej renety

  • 30 g cukru

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

  • szczypta kardamonu (opcjonalnie)

Do podania:

  • lody waniliowe

  • wiórki kokosowe

  • bita śmietana

  • rodzynki sułtanki

Jak zrobić szarlotkę rozpadajkę? Nietypowy przepis na klasyczny deser

Zaczynamy od dokładnego umycia jabłek, obrania ich i pokrojenia w kostkę. Owoce wkładamy do rondla i zasypujemy cukrem. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. W międzyczasie łączymy suche składniki.

Mąkę przesiewamy do miski, po czym dodajemy płatki owsiane, cukier, cukier wanilinowy i wiórki kokosowe, jeśli ich używamy. Jabłka przenosimy do przygotowanej foremki. Zawartość miski łączymy w pokrojoną na mniejsze kawałki margaryną i dłońmi wcieramy tłuszcz w sypkie produkty.

Otrzymanymi okruszkami posypujemy jabłka w blaszce. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Szarlotkę rozpadajkę wyjmujemy, gdy wierzch się zrumieni. Podajemy z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Możemy ją też posypać rodzynkami lub wiórkami kokosowymi.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na szarlotki. Spróbujcie koniecznie babcinego ciasta na kruchym spodzie z dodatkiem smalcu. Być może też spodoba wam się odsłona bez pieczenia bogata w chrupiące migdały.

Szarlotka rozpadajka jest pyszna
canva/AnjelaGr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: