Szarlotka rozpadajka. Pyszny deser, który przygotujesz bez jajek i masła. Absolutny hit
Szarlotka rozpadajka jest wyśmienita. Kwaśne jabłka tym razem poddusimy i połączymy z ciastem rozcieranym w palcach, które przygotujemy płatków owsianych, mąki i margaryny. Będzie prosto i pysznie, a w waszym domu zagości cudowny zapach owoców z cynamonem. Spróbujecie?
Prosta w przygotowaniu szarlotka rozpadajka inspirowana jest kalifornijskim deserem apple crumble, przez niektórych nazywanym też jabłkowymi okruchami. Najważniejszym elementem tego przysmaku są płatki owsiane tworzące smakowitą - a po upieczeniu pysznie rumianą i chrupiącą — kruszonkę.
Aromatyczny jabłkowy wypiek świetnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty, a najlepiej smakuje w towarzystwie lodów waniliowych. Możecie oczywiście podać go z bitą śmietaną czy rodzynkami. Wybierzcie, co lubicie.
Przepis na szarlotkę rozpadajkę
Do przygotowania nietypowego deseru przyda się blacha o wymiarach 35 cm x 12 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia lub delikatnie smarujemy odrobiną margaryny albo oleju kokosowego.
Składniki na ciasto:
110 g płatków owsianych górskich
110 g cukru
pół kostki margaryny
75 g mąki pszennej
1 opakowanie cukru wanilinowego
25 g wiórków kokosowych (można pominąć)
Składniki na nadzienie:
1 kg kwaśnych jabłek np. szarej renety
30 g cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu (opcjonalnie)
Do podania:
lody waniliowe
wiórki kokosowe
bita śmietana
rodzynki sułtanki
Jak zrobić szarlotkę rozpadajkę? Nietypowy przepis na klasyczny deser
Zaczynamy od dokładnego umycia jabłek, obrania ich i pokrojenia w kostkę. Owoce wkładamy do rondla i zasypujemy cukrem. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. W międzyczasie łączymy suche składniki.
Mąkę przesiewamy do miski, po czym dodajemy płatki owsiane, cukier, cukier wanilinowy i wiórki kokosowe, jeśli ich używamy. Jabłka przenosimy do przygotowanej foremki. Zawartość miski łączymy w pokrojoną na mniejsze kawałki margaryną i dłońmi wcieramy tłuszcz w sypkie produkty.
Otrzymanymi okruszkami posypujemy jabłka w blaszce. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Szarlotkę rozpadajkę wyjmujemy, gdy wierzch się zrumieni. Podajemy z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Możemy ją też posypać rodzynkami lub wiórkami kokosowymi.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na szarlotki. Spróbujcie koniecznie babcinego ciasta na kruchym spodzie z dodatkiem smalcu. Być może też spodoba wam się odsłona bez pieczenia bogata w chrupiące migdały.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste racuchy z jabłkami babci Wiesi. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama