Smakosze.pl Przepisy Najprostszy przepis na pieczenie chleba. Czym jest piętka?
Pixabay / Couleur

Najprostszy przepis na pieczenie chleba. Czym jest piętka?

4 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że samodzielne pieczenie zakończone sukcesem, napawa nas dumą i radością. Wszakże nie od dziś wiadomo, że chleb przygotowany w domowym zaciszu smakuje najlepiej. Już teraz możesz poznać niezawodny przepis.

Pieczenie chleba nie musi być trudne, jednak najpierw warto przyjrzeć się kwestii nazewnictwa

Pieczenie niejednokrotnie zachwycało nas swoimi efektami. Wielu smakoszy często sięga po rozmaite przepisy na różne wypieki. Jakiś czas przedstawialiśmy recepturę na wyborne rogaliki, które idealnie nadają się na dodatek do kawy i herbaty .

Pieczenie wielu smakoszom kojarzy się z chlebem. Przysmak jest uwielbiany na całym świecie i przygotowuje się go na rozmaite sposoby. Okazuje się, ze w różnych rejonach Polski zupełnie inaczej mówi się na końcówkę bochenka .

Kiedy pieczenie mamy już za sobą, przychodzi czas na odcięcie pierwszego kawałka. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu WP Kobieta, w okolicach Poznania końcówkę chleba nazywa się mianem kromki. W lubuskim i łódzkim końcówkę określa się jako przylepkę. Natomiast w warmińsko-mazurskim oraz małopolskim nazwa to piętka. Pomorskie używa innego określenia, jakim jest dupka .

Domowe pieczenie chleba jest bardzo proste i każdy powinien sobie poradzić z tym zadaniem . Sprawdzonym przepisem podzielił się portal Domowe Wypieki. Zanim przejdziemy do przygotowań, musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.

  • 500 g mąki pszennej

  • 500 ml letniej wody

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych

  • 4 g cukru

  • 45 g płatków owsianych

  • 6 g soli

  • 30 ml oleju

  • olej do posmarowania foremki

  • mąka do posypania foremki

Pieczeni chleba jeszcze nigdy nie było tak łatwe

Na początku mieszamy w misce mąkę z solą. W osobnym naczyniu mieszamy drożdże z cukrem, ciepłą wodą i płatkami owsianymi. Kiedy drożdże się rozpuszczą, wzbogacamy wszystko o olej i wcześniej przygotowaną mąkę z solą .

Ciasto wyrabiamy przez chwilę drewnianą łyżką. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. Masa powinna w tym czasie podwoić swoja objętość . W tym czasie foremkę smarujemy olejem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto.

Przyszła pora na pieczenie. Chleb umieszczamy na 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza. Najlepiej sprawdzi się grzanie góra dół. Gdy pieczenie dobiegnie końca, odstawiamy nasz chleb na 10 minut do przestygnięcia. Wyciągamy go z foremki i czekamy kolejne 10 minut. Jeżeli lubisz pieczywo, warto skorzystać z przepisu na fantastyczny chleb w jajku .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Domowe Wypieki; WP Kobieta

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy