Największy błąd podczas smażenia jajka sadzonego, dlatego nie wychodzi smaczne
Jajka są doskonałym produktem śniadaniowym. Zawierają mnóstwo zdrowego białka i aminokwasów, które konieczne są do odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Niestety, wiele osób ma problemy z odpowiednim ugotowaniem ich w formie sadzonych.
Na szczęście są sposoby, które pozwalają skutecznie uniknąć irytujących nieprzyjemności w kuchni. Jeśli najczęściej smażysz jajka na oleju, popełniasz błąd, który sprawia, że białko się spala, a żółtko jest niedogotowane. Znacznie lepszym tłuszczem jest klarowane masło.
Jajka na maśle klarowanym
Klarowane masło wywodzi się z Indii, gdzie dodawane jest praktycznie do każdego dania. Charakterystyczny, maślano orzechowy aromat dopełnia hinduską kuchnię i nadaje jej niepowtarzalnego smaku, który pokochany został przez miliony ludzi z całego świata.
Klarowane masło ma znacznie wyższy próg dymienia niż zwykłe masło, które można znaleźć w każdym polskim domu. Klasyczna wersja zawiera, poza tłuszczem, dużą ilość wody oraz białka, który pod wpływem wysokiej temperatury spala się, generując nieprzyjemny smak.
Olej, który jest najczęściej przez nas wykorzystywany, ma mniejszą temperaturę dymienia, niż wyżej wspominane masło klarowane. Co więcej, olej może nadać jajku nieprzyjemny posmak, który nie każdemu pasuje. Masło pozbawione zanieczyszczeń jest odrobinę droższe, lecz warto zapłacić nieznacznie większą cenę za lepsze doznania smakowe.
Sposób na idealne sadzone jajka
Na początku wbij jajko do czystej miski. W taki sposób można ocenić, czy jajko jest świeże, a także zmniejszamy szansę przebicia delikatnego żółtka, podczas wlewania jajka na patelnie. Kiedy jajko będzie już w misce, połóż jedną łyżkę klarowanego masła na patelni i postaw ją na gazie.
Chcesz poznać kilka ciekawych i prostych przepisów, którymi nie tylko zaskoczysz swoich domowników, lecz dostarczysz im zdrowych wartości odżywczych? Sprawdź ten tekst, w którym pokazujemy jak sporządzić złotą kapustę. W tym artykule zdradziliśmy przepis na wykorzystanie warzyw po rosole tak, aby nic się nie zmarnowało.
Gdy masło się rozpuści, posól je i podgrzewaj na średnim ogniu przez około 30 sekund. Gdy tłuszcz będzie gorący, wlej jajko. Jeśli usłyszysz skwierczenie, to znak, że temperatura jest odpowiednio wysoka.
Następnie należy zdjąć patelnie z ognia, jajko zakryć pokrywką i odłożyć całość na bok. Po dwóch minutach jajko będzie idealnie wysmażone - białko stanie się chrupiące, a żółtko rozpłynie się po przebiciu go. Taka metoda jest najlepsza i gwarantuje doskonałe sadzone za każdym razem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozgrzej patelnię z 3 kulkami folii aluminiowej. Dowiesz się dlaczego i nam podziękujesz
W Polsce pojawił się nowy sklep. Kupisz w nim masło łaciate po 2,29 zł za sztukę
Źródło: dompelenpomyslow.pl