Najprostszy przepis na przepyszny chleb w jajku
Wyśmienity chleb w jajku niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Ciężko uwierzyć, że tak prosta potrawa może cechować się takimi walorami smakowymi. Warto przygotować go na dzisiejszą kolację.
Chleb w jajku jest wyjątkowym smakiem dzieciństwa
Kiedy w grę wchodzi chleb w jajku, nietrudno znaleźć łasuchów, którzy z miłą chęcią by go spałaszowali. Dla znacznej części smakoszy taka potrawa kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Właśnie wtedy chleb z jajkiem cieszył się największą popularnością.
Chleb w jajku można przygotować na rozmaite sposoby. Już wcześniej przedstawialiśmy recepturę na smakołyk, który bije na głowę nawet wyśmienitą pizzę. Dziś skoncentrujemy się na najbardziej tradycyjnej odsłonie.
Z całą pewnością chleb w jajku należy do dań, które wielu z nas wspomina z nostalgią. Wśród swojskich smakołyków łatwo natknąć się na specjały wywołujące taki efekt. Jakiś czas temu podawaliśmy przepis na kultowe ciasto jak za dawnych lat.
Chleb w jajku jest bardzo prosty w przyrządzeniu i nawet osoby, które na co dzień unikają kulinarnych aktywności, dadzą sobie z nim radę. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?
3 kromki chleba
2 jajka
30 g masła
30 ml oleju
sól i pieprz
Chleb w jajku jak za dawnych lat
Już sama lista składników potwierdza, że chleb w jajku jest jednym z najprostszych smakołyków. Na początku jajka rozbijamy do głębokiego talerza. Dodajemy do nich odrobinę soli i pieprzu. Jeśli chcemy, aby nasz przysmak był bardziej delikatny, wówczas możemy jajka wzbogacić o odrobinę mleka.
Jajka z dodatkami musimy rozbełtać. W tak przygotowanej masie maczamy kromki chleba. Pamiętajmy, że należy zrobić to z obu stron. Możemy dać im chwilę, by jajka zdążyły wsiąknąć w miękisz. Chleb w jajku wykładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
Chleb w jajku najlepiej smażyć na małym ogniu. Dzięki temu danie się nie przypali i będzie bardziej soczysty. Gotowy smakołyk wykładamy na talerz. Możemy oprószyć go posiekanym szczypiorkiem i odrobiną startego sera. Przepis na taki specjał można znaleźć na YouTube na kanale Stilgar. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty sposób na przechowywanie bananów, wystarczy zwykła folia
Biedronka rozdaje vouchery na zakupy spożywcze. Trzeba spełnić 2 warunki
Źródło: OlgaSmile