Pieczesz kruche ciasto? Sprawdź, kiedy najlepiej się za nie zabrać
Kruche ciasto jest bardzo uniwersalne i przygotujemy z niego między innymi tarty, spody do domowych wypieków, ciastka. Niezależnie od tego, czy robimy ciastka do kawy, czy ciasto z owocami lub kremem, kruche ciasto musimy odpowiednio przygotować, w przeciwnym razie będzie twarde. Warto też upiec je 2-3 dni wcześniej, bo wtedy będzie jeszcze smaczniejsze.
Kruche ciasto przygotujemy z mąki, jajek, zimnego masła i cukru. Mąkę, masło i cukier dodajemy w proporcji 3:2:1, czyli na 300 g mąki dodajemy 200 g masła i 100 g cukru. To idealne proporcje. Do kruchego ciasta najlepiej sprawdzi się drobny cukier do wypieków lub cukier puder.
Niektórzy do kruchego ciasta dodają całe jajko, inni wyłącznie żółtko. Do ciasta zawsze jednak warto dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto z dodatkiem łyżki produktu wyrobimy szybciej, będzie również bardziej zwarte i nie będzie się tak kruszyć.
Kruche ciasto wymaga odpowiedniego wyrabiania i schłodzenia. Zbyt długie wyrabianie i zbyt krótki czas chłodzenia zepsują wypiek. Stanie się on twardy i zdeformowany po upieczeniu. Kruche ciasto upieczmy 2-3 dni przed planowanym podaniem, a będzie smaczniejsze.
Upiecz kruche ciasto 2-3 dni przed planowanym podaniem
Kruche ciasto po upieczeniu i ostudzeniu przykryj ściereczką i odstaw w suche miejsce. Po 2-3 dniach ciasto będzie jeszcze smaczniejsze, bardziej kruche i o wiele delikatniejsze.
Przed samym pieczeniem kruchego ciasta, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Ciasto musi się dobrze schłodzić przed rozwałkowaniem i pieczeniem, w przeciwnym razie wyjdzie twarde.
Kruche ciasto musi być szybko wyrobione
Kruche ciasto wyrabiaj przy pomocy miksera, melaksera lub noża, żeby szybko posiekać masło i połączyć je z resztą składników. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, również zrób to naprawdę szybko.
Długie wyrabianie kruchego ciasta, głównie dłonią, powoduje jego ogrzanie i nadanie mu kleistej konsystencji. Takie ciasto po upieczeniu będzie twarde i niezbyt smaczne.
Pomysł na pyszny deser z kruchego ciasta? Przygotuj tartę z kremem kawowym i obłędną szarlotkę z dużą ilością jabłek . Desery posmakują każdemu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Lepsze od chipsów krążki cebuli smażone w cieście. Idealna przegryzka nie tylko na Mundial
-
Rewelacyjna pasta z wędzonej makreli. 1 dodatek świetnie podbija jej smak
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama