Szarlotka z dużą ilością jabłek - jak przygotować idealną szarlotkę?
Szarlotka z dużą ilością jabłek - składniki
Ciasto:
250 g mąki pszennej,
1 łyżka śmietany,
125 g masła,
1 żółtko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 szklanki cukru pudru.
Jabłka:
2 kg jabłek na szarlotkę np. szara reneta, antonówka,
ok. 10 łyżek cukru trzcinowego,
1/3 szklanki rodzynek,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
3 łyżeczki cynamonu.
undefined
Przygotowanie szarlotki z dużą ilością jabłek
Ciasto:
Wszystkie składniki dokładnie pokrój i ułóż na desce do ciasta, następnie ugniataj ciasto i włóż do lodówki do schłodzenia. Rozwałkuj je, posyp mąką i uformuj w formie około 30x20 cm. Pozostałą część ciasta (⅓) zostaw na wierzch.
Jabłka:
Obierz, środek wytnij i pokrój w cienkie plasterki (najlepiej za pomocą krajalnicy, topiarki lub blendera z odpowiednią końcówką). Po pokrojeniu na cienkie plasterki jabłek nie mieszaj razem, tylko rozłóż je na cieście, posyp brązowym cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym i rodzynkami. Resztę ciasta zetrzyj na tarce na jabłka.
Pieczenie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz około 45-50 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.