Smakosze.pl
Szarlotka z duża ilością jabłek

pixabay.com

Szarlotka z dużą ilością jabłek - jak przygotować idealną szarlotkę?

26 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Szarlotka z dużą ilością jabłek to klasyczne połączenie kruchego ciasta z poszatkowanymi na drobne kawałeczki jabłkami. Smakuje zarówno podawana na zimno, jak i na ciepło z gałką lodów waniliowych. Wykonanie nie jest trudne i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Jak przygotować szarlotkę z duża ilością jabłek?

Szarlotka z dużą ilością jabłek - składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,

  • 1 łyżka śmietany,

  • 125 g masła,

  • 1 żółtko,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1/4 szklanki cukru pudru.

Jabłka:

  • 2 kg jabłek na szarlotkę np. szara reneta, antonówka,

  • ok. 10 łyżek cukru trzcinowego,

  • 1/3 szklanki rodzynek,

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,

  • 3 łyżeczki cynamonu.

undefined

Przygotowanie szarlotki z dużą ilością jabłek

Ciasto:

Wszystkie składniki dokładnie pokrój i ułóż na desce do ciasta, następnie ugniataj ciasto i włóż do lodówki do schłodzenia. Rozwałkuj je, posyp mąką i uformuj w formie około 30x20 cm. Pozostałą część ciasta (⅓) zostaw na wierzch.

Jabłka:

Obierz, środek wytnij i pokrój w cienkie plasterki (najlepiej za pomocą krajalnicy, topiarki lub blendera z odpowiednią końcówką). Po pokrojeniu na cienkie plasterki jabłek nie mieszaj razem, tylko rozłóż je na cieście, posyp brązowym cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym i rodzynkami. Resztę ciasta zetrzyj na tarce na jabłka.

Pieczenie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz około 45-50 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >